11 Februarie, Ziua Internațională a Femeilor și Fetelor în Știință

Ce reprezintă această zi?

În data de 22 Decembrie 2015, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis stabilirea unei Zile Internaționale anuale pentru a recunoaște rolul critic pe care femeile și tinerele fete le au în domeniile științei și tehnologiei, prin adoptarea Rezoluției A/RES/70/212.

Ziua Internațională a Femeilor și Fetelor în Știință, celebrată în 11 Februarie, este implementată de către UNESCO și UN-Women în colaborare cu instituții și societatea civilă, fiind în același timp o oportunitate de a promova accesul și participarea completă și egală femeilor și fetelor la știință. Egalitatea de gen este o prioritate globală pentru UNESCO, iar suportul tinerelor fete, educația și abilitatea lor de a-și face ideile auzite sunt pârghii pentru dezvoltare și pace.

Îndeplinirea unora dintre cele mai provocatoare obiective ale Agendei pentru Dezvoltare Sustenabilă – de la îmbunătățirea sănătății până la combaterea schimbărilor climatice – se bazează pe valorificarea tuturor talentelor. Asta presupune și introducerea mai multor femei în aceste domenii de muncă. Diversitatea în cercetare mărește numărul de cercetători talentați, aducând perspective noi, talent și creativitate. Această zi este o reamintire a faptului că femeile și fetele au un rol critic în comunitățile științifice, precum și a faptului că participarea lor ar putea fi consolidată.

 

De ce este important acest subiect?

Studii recente arată că 65% dintre copiii care încep școala primară azi vor avea joburi care încă nu există. În timp ce acum mai multe fete merg la școală decât în trecut, fetele sunt foarte puțin reprezentate în subiectele STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică) și se pare că își pierd interesul pentru acestea până când ajung la vârsta adolescenței. Răsturnarea miturilor cum că fetelor nu le plac științele și a altor stereotipuri de gen, împreună cu investiția în pregătirea profesorilor, tehnologia și inovația pot inversa aceste trend-uri.

Prin Obiectivul de Dezvoltare Sustenabilă 9, unul dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Sustenabilă agreate de lideri ai lumii în 2015 cu termen de îndeplinire în 2030, mai multe țări din jurul lumii și-au luat angajamentul de a “crea o infrastructură rezistentă, promova industrializarea incluzivă și sustenabilă și de a cultiva inovația”. Cu toate acestea, dacă ne uităm la modul în care sunt alocate fondurile, imaginea este alta: în prezent, doar 1.7% din PIB-ul global este dedicat cercetării și dezvoltării experimentale.

Acum când începe cea de-a patra revoluție industrială, femeile încă au mai puțin de două treimi din oportunitățile economice pe care le au bărbații. Job-urile viitorului vor fi determinate de tehnologie și inovație, iar dacă diviziunea în funcție de gen în domeniile STEM nu este acoperită în curând, este posibil ca diferența de gen (EN: gender gap) la modul general să crească.

Mai puțin de 30% dintre cercetătorii la nivel global sunt femei. Cu prea puține femei în roluri decizionale și cu posturi bine plătite în domeniile STEM, diferențele de gen în STEM are implicații serioase pentru viitorul economiei globale. De exemplu, femeile obțin un post nou în domeniile STEM pentru fiecare 20 de posturi pierdute, ceea ce este în contrast mare cu bărbații, care obțin un post nou în domeniile STEM pentru fiecare patru posturi pierdute. Așadar, îmbunătățirea practicilor de recrutare, retenție și politici de promovare, precum și învățarea continuă și acumularea de noi abilități a femeilor poate contribui considerabil la acoperirea diferențelor de gen.

 

Alătură-te și tu!

Având în vedere cele menționate mai sus, ne dorim ca și alte persoane, ONG-uri, companii și instituții să fie active în acest sens, să promoveze importanța acestui subiect. Alătură-te nouă în celebrarea femeilor și fetelor care duc mai departe inovația și încurajează acțiunile menite să îndepărteze barierele care le-ar putea reține.

În mediul online, alătură-te conversației prin utilizarea hashtag-ului #WomenInScience

Astăzi la Paris are loc un eveniment oficial între orele 9:30 – 17:00, despre care se pot afla mai multe detalii și programul accesând acest link. De asemenea, se pot urmări tot azi pe Instagram evenimentele live.

________________________________________________________________________________________________

Surse