24 Ianuarie, Ziua Internațională a Educației

Adunarea Generală a UN a proclamat 24 Ianuarie ca fiind Ziua Internațională a Educației

Londra, 21 ianuarie 2019. Peste 100 de oficiali în educație se întâlnesc la Education World Forum pentru a analiza stadiul în care se află politicile educaționale la nivel global. Pe scena evenimentului ia cuvântul Stefania Giannini, director pe educație la ONU, aceeași care anunța în 3 Decembrie 2018 în cadrul Global Education Meeting că 24 Ianuarie devine Ziua Internațională a Educației.

Discuția se poartă într-un context mult mai amplu, și anume Agenda pentru Dezvoltare Sustenabilă 2030, descrisă ca “un plan de acțiune pentru oameni, planetă și prosperitate”. Cum va fi efectuat acest plan? Prin urmărirea celor 17 Obiective de Dezvoltare Sustenabilă (Sustainable Development Goals, sau SDGs):

sursa: https://sustainabledevelopment.un.org/sdgs

 

Educație de calitate: Asigurarea educației incluzive, echitabile și de calitate, și promovarea oportunităților de învățare continuă pentru toți

Fiind unul dintre cele mai ambițioase proiecte pe termen lung ale UN, agenda vizează prin Obiectivul nr. 4 – Educație de Calitate – actualizarea politicilor de reformă educațională la nivel global, astfel încât să:

  • reflecte echitate și incluziune la fiecare nivel;
  • marcheze contribuția educației la pace și dezvoltare.

Există și un plan de acțiune care reunește toate aceste eforturi, Education 2030, care se angajează să susțină 3 scopuri principale:

  • echitate și incluziune;
  • învățare eficientă și relevantă;
  • formare continuă.

Acestea se vor reflecta în 10 obiective-țintă ilustrate aici:

Se poate observa că, pe lângă eforturile standard de reducere a nivelului de analfabetism prin educație formală, educație non-formală și formare continuă, UNESCO își propune o agendă din ce în ce mai axată pe incluziune și mobilitate. Trebuie doar să ne uităm peste 2019 Global Education Monitoring ca să înțelegem direcția pe care UN se axează în 2019:

 

Am reținut din acest video fraza “profesorii nu sunt super-eroi”. Într-adevăr, e nevoie din ce în ce mai multe eforturi strategice pentru a face educația formală mai relevantă. Partea bună e că în cadrul JCI avem ocazia să contribuim la asta atât prin proiectele existente, cât și prin cadrul pe care l-am construit pentru a dezvolta orice inițiativă de educație non-formală.

JCI & UN. Cum contribuim la îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Sustenabilă

JCI este partener al United Nations încă din 1954, cooperăm și promovăm în special cele 17 Obiective de Dezvoltare Sustenabilă, așa cum au fost ele definite de către UN în 2015, fiind importante puncte de reper pentru noi.

Prin urmare, fiind cetățeni activi atât în comunitatea noastră locală cât și la nivel global, ne dorim ca toate activitățile și proiectele JCI să aibă un impact pozitiv care contribuie la îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Sustenabilă. Spre exemplu, prin activitățile Food Waste Combat, un proiect inițiat de JCI Cluj, contribuim la atingerea diferitor obiective, spre exemplu obiectivul 2 (Zero foame/Zero hunger), 4 (Educație calitativă/Quality education), 11 (Orașe și comunități sustenabile/Sustainable cities and communities), 12 (Consum și producție responsabile/Responsible consumption and production) și 13 (Acțiune asupra climei/Climate action).

De ce este importantă educația pentru noi?

Educația este o valoare extrem de importantă pentru noi, membrii JCI, așa cum considerăm de altfel că ar trebui să fie pentru orice persoană. Credem cu tărie că educația stă la baza a tot ceea ce înseamnă progres, îmbunătățire, dezvoltare, pace, din toate punctele de vedere – social, economic, cultural, tehnologic, politic, și indiferent de comunitatea, țara sau cultura din care facem parte.

Totul pornește de la educație și de la calitatea acesteia, ceea ce înseamnă o foarte mare responsabilitate pentru oricine contribuie într-un fel sau altul la educație. O responsabilitate pe care trebuie fiecare din noi să învățăm să ne-o asumăm, să credem în ea și să acționăm ca atare.

JCI promovează educația prin proiectele și activitățile sale

Considerăm că nu doar educația formală e valoroasă, ci și cea non-formală și informală. Așadar, în JCI Cluj fiecare proiect are o componentă educațională, iar din acest punct de vedere proiectele noastre se încadrează în categoria educației non-formale pe care vrem să o facem accesibilă cât mai multor persoane.

În plus, punem un foarte mare accent și pe dezvoltarea și educația membrilor organizației, lucru care se întâmplă în diferite moduri, precum accesul la numeroase conferințe, training-uri, programe de dezvoltare, precum și prin oportunitățile de leadership sau membru în echipe.

Alătură-te și tu!

Având în vedere cele menționate mai sus, ne dorim ca și alte persoane, ONG-uri, companii și instituții să fie activi în acest sens, să promoveze alături de noi importanța educației de calitate și accesibilitatea ei tuturor.

Resurse utile

Mai multe despre ce înseamnă dreptul la educație în ghidul aferent actualizat de UN pentru 2019. De asemenea, raportul GEM 2018 unde se poate observa progresul și acțiunile SDG4 în 2018.

Dacă aveți cont de Twitter, postări dedicate Zilei Internaționale a Educației (și nu numai) puteți găsi via hashtag-ul #EducationDay sau direct pe paginile @Education2030UN și @UN. Dacă preferați Facebook, aceasta este pagina de Facebook UNESCO.

O altă opțiune: transmisia live a evenimentului Education, a key driver for inclusion and empowerment de azi (stream live aici). Evenimentul de la sediul ONU are loc între orele 17 și 20 ora României.