Imaginează-ți că ești la liceu, locuiești într-un sat (Braniștea) și faci zilnic naveta până la școala din orașul învecinat (Beclean). În puținul timp ce-ți rămâne după teme și navetă, studiezi robotica pentru că îți dorești să construiești roboți care să ajute omenirea. Tocmai te-ai găsit, pentru o secundă, în papucii lui Andrei Kovari, care, la doar 16 ani, a construit Scorpion 1.0, un roboțel utilitar, menit să intre sub dărâmături, în caz de incendiu sau cutremur, ca să găsească și să filmeze supraviețuitorii.

Fiind elev, nu avea fonduri pentru a-și dezvolta pasiunea, așa că Andrei l-a creat artizanal, folosind materiale reciclate, în proporție de 90%. Cuvântul modern e că a făcut upcycling – pentru a spune că a folosit improvizații, printre care furculițe și roți de la mașini de jucărie. Cum nu avea mentori în jurul lui, și-a căutat pe internet specialiști pe forumurile din străinătate, care l-au sfătuit. Ca să-și poată cumpăra modulele tehnice care nu se găseau în România, a început să scrie articole de specialitate pentru peguna.ro, în schimbul cărora a primit discounturi. După ce s-a asigurat că are oferta cu cel mai mic preț posibil, a mers la firmele din localitate, le-a explicat visul său și i-a rugat să-i sponsorizeze piesele de care avea nevoie ca să-și finalizeze roboțelul salvator. Cu acest robot a câștigat concursul național „Universul Einstein” și a debutat în robotică. Un astfel de robot ar fi foarte util echipajelor SMURD și s-ar putea implementa la nivel național cu fonduri foarte puține!

 

Acum Andrei are 21 de ani, e student în anul 4 la Facultatea de Automatică și Calculatoare, secția de automatică engleză la “Universitatea Tehnică Cluj-Napoca” și continuă să creeze roboți în camera sa de cămin. A câștigat numeroase premii la concursurile internaționale și a fost de două ori vicecampion mondial: în 2014 la RobotChallenge în Viena și în 2015 la All Japan Sumo Tournament în Tokyo. Din 2014 e membru în echipa FLEX București, pe poziția de inginer electronist, iar în 2015 și 2016 a fost arbitru în “Battlelab Robotica”, la etapa națională și internațională și mentor în robotică pentru colegii săi din Asociația „Cluj Makers”. În 2016 a predat robotică pentru 40 de copii de 8-14 ani, prin  cursurile “Digital Kids”, “Little Geeks”, la școala de vară organizată Asociația Simplon România, unde le-a creat copiilor un roboțel educațional -Qbit- ca suport de experimente educaționale, cu care să învețe mai ușor.

 

În 2017 a fondat Clubul de Roboticieni „NanoLabs” în cadrul căruia a predat cursuri de electronică, robotică și programare unui număr de 40 de studenți ce căutau să se perfecționeze și își dorește să poată avea un spațiu de co-working pentru colegii lui din NanoLabs și Cluj Makers, ca să se dezvolte și să inoveze împreună.

 

Cel mai important proiect al lui este “Aleph”, început în 2015 – un sistem de manipulare microscopică pentru probe biologice, de la distanță, prin internet. Aceasta invenție e excepțională căci are precizie nanometrică pentru a manipula celule biologice umane și poate fi folosit de către echipe de cercetători care lucrează în laboratoare diferite, operat de la distanță. Foarte inovator, e proiectat modular, în intenția să poate fi dezvoltat pentru teste clinice și farmaceutice și, inclusiv, pentru operații chirurgicale de la distanță, cu maximă precizie. Marea provocare a acestui proiect e lipsa fondurilor, motiv pentru care proiectul stagnează în faza de definitivare a prototipului. Andrei estimează că l-ar putea definitiva cu doar 10.000 de euro, o sumă foarte mică pentru industria sa.

Promovat prin competiția TEDx Cluj, Andrei Kovari își dorește foarte mult să-l finalizeze, căci știe cât de util ar fi în industria Farmaceutică și cea Medicală și motivează: „Analiza unor viruși sau bacterii, necesitatea de a procesa probe nucleare, de biohazard, chimice sau pur și simplu nevoia de a observa diferite particule și corpuri microscopice m-au “împins” să construiesc acest robot. Cea mai mare influență a avut-o dorința de a grăbi procesele de dezvoltare a vaccinurilor sau antidoturilor pentru diferite aplicații. Contaminarea factorului uman reprezintă un mare impediment în procesele de cercetare. Și atunci mă gândeam cum aș putea izola mediul în care lucrez și totodată să îl pot controla pe deplin, chiar și de la distanță.”

Când va dezvolta modulul Chirurgical al lui Aleph, Andrei va intra în competiție cu  robotul chirurgical „DaVinci”, din SUA, care se vinde cu aproximativ 2 milioane de euro bucata. Dacă Aleph ar găsi finanțatori, ar fi prima inovație de acest gen în spitalele din România, unde pacienții ar putea fi operați de chirurgi de top de la nivel mondial, fără să mai fie nevoiți să călătorească.

Andrei Kovari e un vizionar și impresionează prin determinarea sa și dorința de a-și pune invențiile în slujba umanității. Este recunoscut ca model de perseverență și succes și a primit “Diplomă de excelență pentru invenții din domeniul roboticii, recunoscute și premiate la nivel European”, de la Primăria Orașului Beclean, în 2016.

Noi , în JCI, suntem mândri să avem studenți ca el! Ne dorim ca povestea lui să ajungă la oamenii care caută în echipele lor astfel de tineri vizionari, cu dorința de a crea roboți ce ajută umanitatea. Ne dorim ca în anul următor de facultate, 2017-2018, Andrei și colegii lui să aibă un spațiu adecvat de co-creație și poate chiar metori din rândul marilor antreprenori Clujeni.  Acum lucrează în camera lui de cămin, se străduiește de unul singur și s-a descurcat cum a putut mai bine! Vă rugăm să distribuiți povestea lui, ca să-l susținem !

La vârsta pe care o are, el e un lider veritabil și îl nominalizăm printre cei mai remarcabili tineri ai țării noastre, la categoria „Științific/Tehnic” din Campania TOYP 2017- Ten Outstanding Young Persons din România!

Cunoști și tu un român remarcabil? Nominalizează-l aici: http://toyp.jciromania.ro/formular/! Campania TOYP își propune să scoată în evidență oamenii cu fibră etică puternică și impact pozitiv în societate, lideri în domeniile lor și adevarate modele pentru tânara generație. Alatură-te nouă! Nominalizează și distribuie poveștile!

 

Articol scris de Gabriela Vereș – Local  Project Manager TOYP & VP Internationalism JCI Cluj

 

Proiect susținut de partenerii noștri locali: EOKEY și CHROMATIC ADVERTISING

 

JCI România – „Empowering young people to create positive change”