Blockchain – Tehnologia setată să schimbe viitorul!

Din ce în ce mai des auzim despre Blockchain şi Inteligenţa Artificială şi cum aceste două tehnologii îşi fac simţită prezenţa în rândul oamenilor. Însă cu toţii ne întrebăm ce presupun mai exact aceste tehnologii şi care va fi impactul lor în ceea ce priveşte îmbunătăţirea condiţii vieţii umane.

Tehnologia blockchain promite să aibă implicaţii economice și sociale de anvergură pornind cu mobilizarea unei reţele globale de tip peer pentru a asigura în mod direct și transparent integritatea valorii schimbate între părți. Tehnologia pare să transforme o serie de industrii importante care furnizează sau se bazează pe serviciile actuale ale terților. Ar putea fi o forță mai largă pentru transparență și integritate în societate, inclusiv în lupta împotriva corupției. De asemenea, ar putea duce la extinderea schimbăriilor în lanțurile de aprovizionare precum şi în cadrul funcțiile guvernamentale cum ar fi în sectorul bancar. Prin intermediul acestei tehnologii se doreşte schimbarea peisajului în contextul societăţii actuale în ceea ce priveşteconştientizarea şi educaţia în materie de sustenabilitate, gestionarea deşeurilor, a schimbării climatice precum şi o nouă revoluţie în materie de siguranţă alimentară şi anti-fraudă.

Modul cum va reuşi aceasta nouă tehnologie să își realizeaze potențialul va depinde în mare parte de felul în care părțile interesate gestionează dezvoltarea sa. Există desigur întrebări importante privind pozitia guvernelor faţă de funcţionarea tehnologiei, precum şi implicările sale curente şi potenţiale.

Aceste teme dar şi altele vor fi discutate pe parcursul a două zile, în cadrul evenimentului MindChain – When Blockchain Meets AI care va avea loc pe 21-22 Februarie, în Cluj-Napoca, unul dintre cele mai importante centre IT din România, datorită prezenţei numeroase a companilor de tehnologie precum si a comunităţii puternice de studenţi. Cu o agendă de 30 de vorbitori internaționali și personalități cheie, MindChain va prezenta cele mai recente cazuri de utilizare pentru Blockchain și AI într-un amestec complex de industrii, cum ar fi retail, finance și banking, precum și în domenii ca arta, divertisment sau mass-media.

Focusul cheie, reflectat de altfel pe întreaga agenda a evenimentului, este că tehnologia AI reprezintă cea mai recentă revoluţie în materie de tehnologii emergente care au apărut în ultimii ani. Prin arhitectura sa, MindChain este conceput pentru a atrage un public variat, de la investitori și profesioniști până la companii, studenţi sau publicul interesat să descopere modul în care aceste noi tehnologii vor forma viaţa de zi cu zi.

 

 

 

 

 

 

 

Un domeniu de interes pentru publicul clujean, pentru JCI este siguranța alimentară și verificarea în sectorul alimentar.  Pentru a spune lucrurile pe înţelesul tuturor, tehnologia blockchain este o modalitate de stocare și partajare a informațiilor într-o rețea de utilizatori prin intermediul unui spațiu virtual deschis. Astfel, tehnologia blockchain permite utilizatorilor să privească toate tranzacțiile simultan și în timp real. În ceea ce priveşte sectorul alimentelor un comerciant va putea şti un istoric al tranzacţilor furnizorului său precum şi desfăşurarea acestora. În plus, deoarece tranzacțiile nu sunt stocate într-o singură locație, este aproape imposibil ca aceste informaţii să fie hacked.

Siguranța alimentară

Pentru consumatori, tehnologia blockchain poate face o mare diferenţă. Prin citirea unui cod QR cu un smartphone, date cum ar fi data nașterii animalului, utilizarea antibioticelor, vaccinările și locația unde au fost crescute animalele, pot fi transmise cu ușurință consumatorului. Tehnologia poate face ca un lanț de aprovizionare să fie mai transparent la un cu totul alt nivel. De asemenea, va împuternici întregul lanț pentru ca acesta să fie mai receptiv la orice dezastre de siguranță alimentară. Organizații mari si recunoscute internaţional, precum Nestlé și Unilever, au în vedere tehnologiile de tip blockchain tocmai din acest motiv.

Datorită acestei tehnologii se va putea contribui la reducerea deșeurilor alimentare prin urmărirea anumitor produse. De exemplu, produsele contaminate vor putea fi urmărite ușor și rapid, în timp ce alimentele sigure ar rămâne pe rafturi și nu vor fi trimise la depozitele de deșeuri.

Prevenirea fraudei

Cu toate acestea, acest sistem va funcționa numai dacă datele de la sursă sunt corecte, deoarece practicile actuale din industrie sunt mult mai deschise erorilor umane. O mare parte din datele de conformitate sunt controlate de părți terțe și stocate fie pe hârtie, fie într-o bază de date centralizată. Aceste baze de date sunt extrem de vulnerabile la inexactități informative, hacking, costuri de operare ridicate și erori intenționate motivate de corupție și comportament fraudulos.

Blockchain operează anonim, astfel încât greşelile ar putea fi urmărite pentru identificarea vinovaților individuali. Având în vedere scandalurile de fraudă alimentară din Canada și din alte părți, această caracteristică nu este banală. Tehnologia blockchain oferă o metodă prin care înregistrările sunt păstrate permanent. Însă cel mai important lucru este că schimbul de date între actori diferiți în privinţa unui lanț valoric al produselor alimentare poate fi facilitat. Mulți comercianți au reuşit să vândă produse alimentare frauduloase fără să fie prinşi. Cu ajutorul tehnologiei blockchain acele zile pot lua sfârşit.

Desigur natura acestor lucruri nu ţine doar de tehnologie însă discuţiile în jurul acestui subiect sunt din ce în ce mai aprinse iar cercetătorii şi dezvoltatorii de tehnologii îşi îndreaptă atenţia spre a găsi noi soluţii şi modalități care să contribuie benefic la îmbunătățirea trasabilității, prin creșterea transparenței şi a interoperabilităţii.