Știați că în următorii 35 de ani, rezistența la antibiotice va fi principala cauză a mortalității pe Glob? Haideți să-l cunoaștem pe românul care conduce o cercetare pentru descoperirea de noi antibiotice, sintetizate natural de către bacteriile izolate din probele recoltate de el din Antarctica! 

       Cristian Coman are 33 de ani și e Liderul Laboratorului de Microbiologie Ambientală, în Institutul de Cercetări Biologice din Cluj-Napoca, l-ați auzit vorbind la TEDx Cluj și poate că știți deja că este un model în comunitatea clujeană și în domeniul cercetării științifice românești. 

          Da, el este expertul care a coordonat primele două expeditii guvernamentale științifice în Antarctica – ROICE 2015 și ROICE 2016, reușind să recolteze cel mai mare număr de probe microbiologice, de la Emil Racoviță încoace. Prin aceste reușite, numele cercetătorilor din România sunt din nou între liderii cercetării microbiologice mondiale. Perseverența, pasiunea și curajul sunt atributele principale care îl ajută zilnic în demersurile lui. E un lider recunoscut în domeniul său și e foarte respectat de echipele cu care a lucrat. Fiind modest și muncitor din fire, Cristian a scos în evidență meritele echipei, în toate proiectele sale,  fără de care succesul cercetărilor n-ar fi fost posibil.

           Provocările au fost multe, în proiectele pe care le-a coordonat, dar Cristi a reușit să mențină echipele motivate, dedicate atingerii scopului comun, chiar și când aveau foarte multă muncă de realizat într-un timp scurt.

           Munca lui are un impact major asupra sustenabilității mediului în România, căci a arătat, prin proiectul EnviroAMR din 2015, cum abuzul de antibiotice a afectat apele și pânza freatică și afectează sănătatea populației, dezvoltând microorganizme rezistente la antibiotice. Împreună cu echipa, a creat primul ghid metodologic în acest sens, cu care a dotat toate autoritățile naționale din domeniul sănătății mediului și a organizat workshopuri de educare și creșterea gradul de conștientizare a autorităților naționale și a publicului larg cu privire la riscurile consumului inadecvat de antibiotice. Pentru succesul acestui proiect a primit fonduri externe de peste 1 milion de Euro și premiul de Excelență de la Ministerul Mediului, ca model de bune practici în implementarea unui proiect de asemenea anvergură.

În 2017, Cristian a dus cercetările mai departe, folosind culturile de bacterii din probele recoltate în Antarctica pentru a studia noi antibiotice, care să ajute la depășirea crizei mondiale de rezistență la antibiotice, prin proiectul AntarcticPharma. Acest studiu e de o importanță majoră pentru omenire, căci se preconizează că în următorii 35 de ani, rezistența la antibiotice va fi principala cauză a mortalității pe Glob. Cu o echipă foarte bine pregătită și cu toată experiența candidatului din ultimele cercetări, se urmărește în ce măsură bacteriile din medii extreme produc compuși antimicrobieni (antibiotice naturale) ca alternativă la cele existente acum pe piață și cum pot fi folosiți pentru diminuarea fenomenului rezistenței la antibiotice. Provocarea lor cea mai mare e optimizarea procesului biologic de sintetizare a compusului antimicrobian și testarea lui pe mai mult de 2000 de tulpini bacteriene multirezistente la antibiotice, din banca de microorganisme inițiată și întreținută de echipă.

          

 

          Va reuși Cristi Coman, cu echipa lui să rezolve rezistența la antibiotice? Vom vedea rezultatele acestui studiu în iunie 2018. Imaginați-vă cât de inovatoare ar putea fi rezultatele acestei cercetări în a aduce alternative de antibiotice sintetizate natural de microorganismele de la Polul Sud! Până în iunie 2018, le urăm succes, cu maximă admirație pentru această inițiativă de impact mondial!

          Avem nevoie de astfel de lideri, cu viziuni puternice și muncă susținută, iar Cristi este un model pentru colegii săi și pentru noi toți.

 

 

 

          Îți mulțumim, Cristian Coman, pentru munca ta inovatoare, pentru că ați readus România pe harta liderilor mondiali în cercetări microbiologice, pentru că excelezi în domeniul tău și pentru că ne inspiri să ne gândim sustenabil, pe termen lung la consecințele comportamentelor noastre asupra mediului și asupra viitorului populației!

          Îți mulțumim pentru că ești un român remarcabil și te nominalizăm cu mândrie la categoria “Moral/Protejarea Mediului” din Campania TOYP 2017- Ten Outstanding Young Persons din România!

         Cunoști și tu un român remarcabil? Nominalizează-l AICI! Campania TOYP își propune să scoată în evidență oamenii cu fibră etică puternică și impact pozitiv în societate, lideri în domeniile lor și adevarate modele pentru tânara generație. Alatură-te nouă! Nominalizează și distribuie poveștile!

         Articol scris de Gabriela Vereș – Local  Project Manager TOYP & VP Internationalism JCI Cluj

 

Proiect susținut de partenerii noștri locali: EOKEY și CHROMATIC ADVERTISING .

JCI România – „Empowering young people to create positive change”