Voi știați că:

1/3 din producția mondială de alimente ajunge la gunoi?
1/3 din schimbările climatice mondiale vin de la producția alimentară?
În medie, un român aruncă 10 kilograme de alimente pe lună?
Cu banii cheltuiți anual pe mâncarea aruncată, îți poți face 9 plinuri de benzină?
În România se aruncă 2,5 milioane de tone de alimente pe an?
Cu risipa națională dintr-un an am putea hrăni populația orașului Cluj-Napoca timp de 20 de ani?!
40% din toată risipa alimentară provine din gospodăriile românilor, nu din industrii?

Vi se pare că aceste obiceiuri sociale ne duc spre viitorul pe care ni-l dorim pentru noi și pentru planetă? Ce-am putea face ca să schimbăm asta? Fiecare dintre noi, ca simpli cetățeni.

Ce obiceiuri noi ne putem forma acasă și la job, ca să risipim mai puțin?

Cu astfel de întrebări am început și noi proiectul Food Waste Combat în 2014, ca să motivăm clujenii să prețuiască mai mult alimentele, să recicleze și să reducă risipa la nivel casnic. Până acum echipa FWC:
a scris prima carte de profil din România: Risipa alimentară-analiză și posibile soluții“
a făcut campanii de sensibilizare a cetățenilor, proiectii de filme și campanii de educare în școli.
a organizat cine comunitare în care participanții văd că putem găti și din legume-fructe cu forme imperfecte sau parțial perimate – da, exact acelea pe care cumpărătorii le evită în piețe sau la supermarketuri și ajung aruncate la gunoi la sfârșitul zilei
– a lansat ideea unui ghid de consum si alimente pentru institutii publice si scoli, la care am inceput deja lucrul.

În 2017, acțiunile propuse pentru reducerea risipei alimentare sunt:
– campanii de educare si constientizare în școli
– campanii de informare în cadrul festivalurilor din Cluj-Napoca
– parteneriate cu supermarketurile pentru redistribuirea produselor alimentare cu risc de risipa, către persoanele din medii defavorizate ale Clujului
– parteneriate cu restaurantele (creat obiceiuri sănătoase de consum și redistribuirea surplusului de mâncare gătită si neconsumata la final de zi)
– cine comunitare

Pentru cei care acum ne descoperiți, Junior Chamber Intenational e cea mai importantă rețea globală de cetățeni activi de 18-40 de ani, din toate domeniile profesionale, care se adună în mod voluntar în echipe și fac acțiuni și proiecte pentru a crea schimbări pozitive în comunitățile lor.

Fiind parteneri ONU, ne-am luat angajamentul față de cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ale ONU din Agenda 2030.

Tips & tricks

Ca să reduci risipa alimentară la nivel personal, de exemplu:
cere la pachet mâncarea rămasă și/sau comandă-ți atât cât poți mânca.
când cumperi, relaxează-te și fii cât mai conștient de nevoile tale reale, ca să eviți cumpăratul compulsiv. (Știai că atunci când cumperi pe stomacul gol, ți se activează instinctul de supraviețuire și cumperi mai mult decât ai nevoie?)
aranjează-ți strategic alimentele în frigider, ca să le prelungești durata de viață. Ți-am atașat mai jos regulile păstrarii alimentelor în frigider.

Ce altceva mai poți face în cercul tău de influență? Ce oameni cunoști, pe care îi poți chema să acționeze și ei? Te invităm să preiei inițiativele noastre, să le îmbunătățești în moduri pe care doar tu le știi și să le aplici în mediul tău!

Scrie-ne în comment despre ce acțiuni faci tu sau trimite-ne email ca să colaborăm!

Mult succes și ușurință în a fi schimbarea pe care o dorești!

Gabriela Vereș – Ambasador Food Waste Combat
Director Internaționalism 2017 în JCI Cluj