Azi vă propunem s-o cunoaștem pe colega noastră Cami Gui, project managerul Food Waste Combat (FWC) din ultimii doi ani, proiect care atrage atenția asupra unei probleme serioase din zilele noastre și care a reușit să urnească lucrurile în direcția reducerii reale a risipei alimentare. Până acum, proiectul FWC a câștigat și numeroase premii: în 2017 premiul TEDxEroilor și premiul  “Cea mai bună inițiativă locală de responsabilitate socială” în cadrul Congresul Mondial JCI de la Amsterdam, iar în acest an premiul “Cel mai remarcabil proiect local” în cadrul Conferinței Europene JCI din Riga.

Despre proiect poate că știți destul de multe, dar haideți să cunoaștem și omul care, de doi ani, face lucrurile să se întâmple în acest provocator și frumos proiect.

Florentina: Felicitări ție și echipei Food Waste Combat. Cum a fost acest parcurs?

Cami: Pfffff, incredibil, dar a început să-mi placă incredibilul în ultimii doi ani! Și cred că acest proiect ne-a crescut foarte mult pe toți cei implicați: fie că e vorba despre echipa FWC sau despre beneficiarii proiectului.

F: Care au fost cele mai mari provocări în coordonarea unui proiect de așa anvergură?

C: Faptul că toți avem joburi full-time nu ne mai lasă timp câteodată pentru mai nimic. Și că e câteodată dificil să motivezi oamenii ce fac munca voluntară, dar iubirea pentru mâncare ne aduce mereu împreună.

F: Ce ai schimba în comunitatea în care trăim?

C: Felul în care îi privim pe semenii noștri, cum alegem să ne rupem din timpul nostru pentru a fi de ajutor cuiva, chiar și străinilor. Și neapărat avem de lucrat la redobândirea respectului și pasiunii comunității noastre față de hrana de toate zilele. Eu cred că oamenii care iubesc cu adevărat mâncarea n-au cum să fie oameni răi!

F: Ce gând te motivează să-ți continui activitatea/proiectele în ciuda veștilor pe care le auzim zilnic?

C: Aoleu! De ce-ai pus întrebarea asta? A fost cea mai grea decizie pe care am luat-o recent: aceea de a nu pleca din țară, pentru că fiecare om plecat de aici înseamnă o șansă în minus recuperării României, la care lucrăm mulți azi. Am întâlnit oameni atât de frumoși și de nebuni în ultima vreme încât am ajuns să cred că aici e mult loc de bine și că neapărat trebuie construit binele ăsta acum.

F: Care este povestea blogului tău culinar? Cum a început pasiunea ta pentru gătit?

C: Cred ca am avut mereu în mine fascinația creației și nu de puține ori mi-a zis lumea că-s de la Arte ;)) Nu de la ISE…Prin experimentele culinare am reușit să fac ce vreau și cum vreau eu, să obțin ceva cu propriile puteri. În gătit, nu mă oprește nimic să încerc orice și să mă joc cu idei și culori. Și la fel de important pentru mine e să pot dărui lucruri frumoase celor din jurul meu. Ori mâncarea dăruiește, fericește și leagă oamenii ca nimic altceva. Eu sunt convinsă de asta și vreau să-i învăț pe toți cât de ușor e să faci ceva bun și să produci legături trainice prin asta. Prin gătit și prin respectul față de hrana fiecăruia.

F:  De unde te inspiri pentru rețete? Care este mâncarea ta preferată?

C: De peste tot mă inspir – de pe câteva canale și pagini online preferate, din filme, de la bunici, din restaurante, din tarabele găsite prin călătoriile mele, din lista de trucuri pentru redus risipa alimentară, de la prieteni…Cred că eu visez mâncare și rețete cam toată ziua. Nu am un fel preferat de mâncare, dar mor după matcha în general…Cel de la mama lui de acasă, din Japonia. Dar sufăr pentru că nu e produs local, deci îl savurez mai rar. Și iubesc agrișele!

F: De unde îți procuri legumele?

C: Am reușit să nu mai pun piciorul în mall de câteva luni. Am început să cunosc oameni și poveștile lor în piețe. Am murit de suspans până s-a lansat Nod Verde. Apoi a apărut și Din Grădină, acum am mai multe opțiuni de aprovizionare. Apoi mi-am crescut și eu colecția mea de plante aromatice și roșii cherry și încerc să mă ghidez după roata anotimpurilor când îmi aleg hrana. Și cel mai mult îmi place să mănânc fructe direct din copaci. Ce mă surprinde de fiecare dată e să primesc bunătăți de la bunicii prietenilor, mă bucur ca un copil de ele.

F: Ce aș găsi în frigiderul tău acum?

C: Chiar acum ai găsi o grămadă de bunătăți, că mi-a venit coșul de la Nod Verde ieri. Te-aș îndopa cu coacăze negre și vinul de la Fort Silva. După ce te-aș convinge să mănânci 3 felii de pâine cu maia, în cel mai bun ulei de măsline, cu roșii de la Nod și urdă de la Dezmir. Ca să evit risipa alimentară, caut să gătesc în sistem JIT (just in time), nu prea am a 2-a porție dintr-o mâncare, doar material de gustări rapide și savuroase. Și pe frigider ai găsi ghidul de consum și păstrat alimentele, pe care l-am publicat împreună cu echipa Food Waste Combat.

F: Cu ce personalitate celebră ți-ar plăcea să iei masa și de ce?

C: Cu Massimo Botura, un chef italian celebru. Nenea asta mă inspiră mereu prin ceea ce face în lupta cu risipa alimentară și cum reușește să convingă oamenii să pună pe picioare proiecte neconvenționale. Am fost anul trecut în Modena, poate-poate îl prind. Da’ n-am avut noroc. Dar sigur o să ajungem curând să luăm masa sau să gătim ceva împreună.

F: Cu ce te întorci din călătorii?

C: Cu muuuulte idei de rețete de testat și povești culinare de împărtășit! Câteodată, cu ingrediente greu de găsit la noi. Și întotdeauna mă întorc un om mai bun decât am plecat.

F: Ce ai bifat de pe “bucket list” și ce ai mai adăuga?

C: Singurul meu bucket list e să reușesc să mă bucur de prezent și să nu plec de pe lumea asta fără să o las mai bună decât am găsit-o. Felul în care voi reuși să fac asta nu are o rețetă. Așa cum nu-mi place să respect rețetele exact cum vin, așa nu-mi plac nici listele.

F: Recomandă-mi te rog un film, o carte și un album de muzică.

C: Un film….hhmmmm…Tot ce a făcut Studio Ghibli și Miyazaki, pentru că e plin de candoare și frumusețe pură. Și un serial – că-s încă sub șocul episoadelor din Handmaid’s Tale. Carte – încearcă “Acasă, pe drum. 4 ani teleleu”, pentru că eu cred că asta are relevanță acum pentru societatea noastră acum. Un album? “You want it Darker” al lui Cohen.

Interviu copt și pregătit de Florentina Lung.