Ghidul Food Waste Combat, JCI Cluj

Bune practice din domeniul evitării și controlului risipei alimentare în propriile gospodării și în spațiile utilizate în comun.

De ce este necesar acest ghid? Pentru că iubim mâncarea și disprețuim risipa. Pentru că există o lipsă de cunoștințe și informații despre risipa alimentară și despre cum pot fi folosite resturile alimentare în mod eficient. Pentru că trebuie să învățăm să ne respectăm mâncarea. Și pentru că, acționând informat și în colaborare, putem schimba lumea în mai bine.

Risipa alimentară este una dintre cele mai mari probleme ale lumii moderne. Totodată, e și expresia unor atitudini de viață nesănătoase, pe care trebuie să ne străduim să le corectăm. Risipa de hrană înseamnă toate alimentele produse pentru consumul uman, care se pierd sau sunt aruncate, de la locul de producție, până ajung în farfuria noastră.

Circa 50% din toată risipa alimentară o produc consumatorii individuali din orașe. Nu există un răspuns simplu la întrebarea “De ce facem asta?” Dar există câteva recomandări utile. Prima e să fim informați. După care, putem începe să schimbăm lucrurile prin obiceiuri mărunte.

Această broșură se vrea a fi deci, un ajutor de nădejde în viața de zi cu zi în gospodăriile noastre, dar și un set valoros de informații despre fenomenul risipei alimentare. Conținutul ghidului nu se referă la rețete garantate de a combate risipa și nici la reguli precise care pot salva planeta. Dar avem sfaturi la îndemâna oricui, care odată urmate, pot reduce semnificativ risipa alimentară.

Poate fi primul vostru pas în a face lumea în care trăim, una mai bună.

Puteți parcurge ghidul online sau îl puteți printa pentru a-l avea mereu la îndemână.

Locul mâncării e-n farfurii, nu-n pubele!