Voi continua povestea revenind un pic la anul 2013. Pe lângă rolul de VP, am acceptat și provocarea lui Marius Bud de a face parte dintr-un nou proiect, unul în jurul problemei risipei alimentare. Și pentru că aveam și eu o frustrare imensă asupra cantităților de mâncare care se risipesc la o nuntă, am fost foarte încântată. Echipă Food Waste Combat a făcut în acești 4 ani foarte multe acțiuni, de la focus grupuri, la filmutele de prezentare, campanii stradale, workshop-uri în școli până la scrierea și editarea cărții “Risipa alimentară: analiză și posibile solutii”. Acum câteva săptămâni, această carte a fost acceptată în bibliotecă Parlamentului European via Cami Gui-actualul PM al proiectului și Gabriela Veres – Președinte JCI Cluj 2018. Mărturisesc că în ultimii doi ani nu am fost implicată în proiect, însă iată cum efectul de multiplicare se face simțit și îmi alimentează sentimentul de împlinire. Nu aș fi avut o astfel de contribuție în comunitate, nu aș fi avut astfel de experiențe care să mă îmbogățească sufletește dacă nu aș fi fost membru JCI și dacă nu m-aș fi implicat aciv.

Rămăsesem datoare de data trecută cu o continuare a firului poveștii mele, cu anii de grație 2015, 2016 și curent.

După experiență de VP în Boardul local și în Boardul Național, venise momentul să cer votul AG-ului pentru rolul de Președinte JCI Cluj 2015. Avem o vorba în JCI “Cine zice, ăla e!” și pe care o folosim când vrem să încurajăm un coleg care are o idee să o și implementeze. De idei suntem plini toți, punerea în aplicare e adevărata provocarea.  Îmi amintesc cum Horia mi-a zis la un moment dat ceva de genu’: “daca tot ți-ai dorit să implicăm JCI-ul în Cluj – Capitală Europeană a Tineretului, cam tu ar trebui să fi președinte la anu’ (adică în 2015)”.

Astfel, alături de Septimiu Ranta, Sorin Buiac, Nina Stanică, Ștefan Koritan, Anca Lucan și Florin Şomodi am purces la drum cu mandatul nostru în 2015. Nici nu m-am gândit ce urma să însemne pentru mine 2015. A fost un an foarte frumos și extrem de greu. Dacă aș fi știut, poate nu candidam!  Însă mă bucur enorm că nu am știu ce urma, pentru că aș fi pierdut o experiență deosebită. Deci, în 2015 am fost Președinte JCI Cluj, am coordonat proiectul Let’s Share Cluj, m-am căsătorit cu Jaycee-ul de care vă povesteam, ne-am cumpărat un apartament, l-am renovat și ne-am mutat. Pe lângă asta și viață profesională a fost foarte intensă.

Printre realizările echipei JCI Cluj în 2015, sub oblăduirea Boardului și a motto-ului “Shape the Future”, aș enumera:

 • Publicarea cărții “Risipa alimentară: analiză și posibile solutii”.
 • Prezența lui Mru Patel că mentor în programul SALT și obținere finanțare de la Primărie
 • Derulare proiectului finanțat “Egalitate Reală, nu conceptuala”
 • Primul Innovate networking pe 2 zile – La Rafting
 • Participarea la JCI EC Istanbul și implicarea în organizarea Recepției – 100 de ani JCI
 • Participarea cu stând la JCI World Congress Leipzig
 • Conferința Națională JCI & JCI Danube Conference cu temă Smart cities. Masa rotunda la care au participat mediu de business, Primaria si societatea civila a avut un real success. De atunci acest subiect a fost preluat și dezbătut tot mai des în Cluj Napoca.
 • Propunerea JCI Cluj prin Federația Share către Primărie de extindere a pistelor de biciclete
 • Amploarea proiectului Let’s Share Cluj
 • Ajutor #colectiv

Câteva din momentele dificile care mi se perindă acum în față ochilor sunt:

 • situația tensionată din Board dintre mine și Ștefan, care a durat câteva săptămâni și care m-a făcut să mă gândesc să renunț la acest rol
 • accidentul din Leipzig cu minivan-ul JCI, în urmă căruia mi s-au rupt 2 dinți (cei din față), noaptea la urgență și zilele care au urmat cu buza de sus “botoxată”

Câteva din nerealizările acestui an:

 •  Parteneriat cu incubatorul CREIC
 •  EUPA 2015
 •  Implementarea unui program de Internship în JCI pt studenți
 •  TOYP 2015
 •  Parteneriat cu UBB și Cluster IT
 •  Card cu beneficii pentru membri

Și chiar dacă am ajuns la final de 2015, “leșinată” de oboseală și aproape cu 2 dinți lipsă, nu regret o clipă experiența JCI. Pe parcursul anului nu cred că am învățat prea multe, cel puțin conștient, pentru că totul a fost ca un roller coaster, însă învățăturile s-au cristalizat în mintea și în sufletul meu anii următori.

Mi se pare foarte înțeleaptă structura JCI cu existența rolului de IPP – Immediate Past President. Acest rol este unul pe care îl ai “de facto” în anul următor mandatului de Președinte. Pe lângă responsibilitatea de a asigura o tranziție lină a know-how-ului JCI, ai dreptul să rămâi activ însă în umbră și să te bucuri de lecțiile care se așează temeinic în față ochilor.

Astfel în 2016 am fost IPP și PM al proiectului TOYP 2016.

Nu voi vorbi despre realizările echipei JCI Cluj în 2016 și 2017, pentru că povestea mea în JCI în acești ani s-a transformat dintr-un roman cu multe personaje, cu diverse acțiuni și trăiri complexe în câteva povestioare scurte.  Și asta doar pentru unii zic că există niște legi ale fizicii conform cărora nu pot fi în mai multe locuri în același timp  …. deocamdată.

Energia și sentimentul de drag mă fac să fiu activă și implicată atunci când sunt prezentă. Îmi amintesc acum cu zâmbetul pe buze, dar și cu un gust amar, de o ședință de Board ad-hoc de la Iași, de patosul prelegerii mele (însărcinată fiind) și de eșecul răsunător în a-mi convinge colegii.

Sau de nenumăratele mele întrebări din cadrul AG-ului 2016 când eram cu o burtă mare de gravidă sau la AG-ul din 2017 cu Maria în cărucior. Știu că unii ar zice “stai acasă și ai grijă de soț și de copil, ce îți trebuie ție JCI”. Prin intermediul acestui ONG și datorită oamenilor pe care i-am cunoscut aici, sunt Alina de astăzi, mai bună, mai înțeleaptă, mai împlinită, mai învățată, mai bogată (sufletește, intelectual, social și material). JCI Cluj va “scăpa” de mine când voi împlini 40 de ani (în curând) și nu voi mai fi eligibilă să fiu membru.

Multe sunt experiențele unice pe care le-am trăit pentru că am fost atât de activă în JCI. De la prezența în platourile unor emisiuni de știri (Innovate Networking, FWC), participarea în realizarea de filmulețe (FWC, Let’s Share Cluj) la scrierea unui capitol într-o carte.

M-am gândit destul de mult cum să închei aceste file de jurnal. Alina din 2012 ar fi încheiat cu un sfat, Alina de astăzi nu mai vrea să dea sfaturi. Prin urmare voi încheia așa:

Ș’am încălecat pe-o șa, și v-am spus povestea așa.

Alina Grigore
Președinte JCI Cluj 2015-2016
Global Mobility Operations Advisor la Bombardier