Era anul de grație 2011, când, întoarsă de 2 ani în Cluj-Napoca, simțeam că îmi lipsește ceva și că îmi prisosește timp. Astfel, am început frenetic să caut pe internet un ONG în care să mă implic. După o tentativă eșuată alături de un alt ONG, în februarie 2012 am ajuns la Meet JCI. S-a vorbit despre vise, planuri, idei, proiecte, internaționalism mai mult decât despre ce s-a făcut până atunci. Plecasem de la întâlnire destul de confuză legat de JCI, gândindu-mă “bine, bine! Da’ totuși, ce e JCI?”. Această stare de confuzie a durat câteva luni bune, până în iunie, când am participat la JCI European Conference Braunschweig. Atunci am început să înțeleg că JCI este un loc unde alături de oameni preocupați de comunitate și de semenii lor poți crea, poți experimenta, îți poți testa limitele, poți învață skill-uri noi.

Doi dintre colegii cu vechime în JCI, Ioana Sfârlea și Stelian Burduhos, ce urmau să participe și ei la conferință, mi-au propus să ne înscriem la Concursul de Debate. Debate-ul e unul din “sporturile” preferate de Jaycee-ști. La vremea respectivă nu prea știam eu să zic “nu”, plus încurajările lor mi-au stârnit interesul. Eu până atunci nu prea știam în ce constau debate-urile, întâlnirile de antrenament au fost puține la număr, îmi era și teamă să vorbesc în public. Tot acest cocktail mi-a dat multe gânduri înspre a renunța. Prin nu știu ce minune, nu am renunțat. 🙂 Și tare bine a fost! Mai mult, mi-a plăcut și am fostmândră de mine și de echipa noastră.

M-am întors din Germania, pasionată de JCI, plină de entuziasm și hotărâtă să mă implic mult. Așa că, alături de Corina Cimpoca (fostă Buzatu) și alți colegi, am inițiat Clubul de Debate. Ne întâlneam săptămânal și dezbăteam noi între noi.

La Debate ne-am râs mult, am învățat să fim convingători, ne-am stârnit creativitatea și ne-am făcut prieteni pe viață. N-ai cum să nu te împrietenești cu oameni care te văd bâlbâindu-te, uitându-ți ideea sau ăăă-ind interminabil. Pe lângă împlinirile sufletești izvorâte din practicarea debate-ului, am obținut și o recunoaștere “formală”, în cadrul Conferinței Naționale JCI România desfășurată la Brașov, din partea unui amfiteatru plin cu liceeni. Colegii din JCI Brașov au organizat un meci demonstrativ de debate pentru liceeni. Combatanții au fost JCI Cluj, reprezentat prin Corina, Horia Nes și subsemnata, și o echipă de practicanți ai acestui “sport” cu multă experiență.

Tema a fost: “Este mai bine pentru un tânăr să fie antreprenor decât angajat” iar noi am fost Opoziția. Contrar tuturor așteptărilor, inclusiv ale noastre, datorită lipsei noastre de experiență ca echipă, lipsei de experiențe competiționale și a poziției vizavi de moțiune, am câștigat în aplauzele publicului. Punctul nostru forte a fost faptul că am identificat rapid vulnerabilitatea echipei adverse și ne-am adaptat la climatul propice.  🙂

Alte proiecte în care m-am implicat în 2012 au fost: Dracula Business Câmp, Innovate Networking și JCI Business Street.

Și pentru că descopeream tot mai multe oportunități în JCI și devenea tot mai fain, am hotărât să îmi asum pentru anul următor un rol în Board, și anume cel de VP Internaționalism 2013.

Boardul 2013, compus din Horia Neș – Președinte, Călin Grigore – Immediate Past President (IPP), Florin Șomodi – VP Membership, Liana Cighi (fostă Borz) – VP Financiar, Corina – VP Marketing, Teodora Fernea (fostă Zbona) – SG, a fost unul dinamic și plin de inițiative. În acest an s-au pus bazele efervescenței ce avea să cuprindă JCI Cluj. Cel mai mult a ajutat, pe lângă energia și implicarea membrilor, weekend-ul de strategie “JCI Cluj 2018”. Echipa de Internaționalism 2013 a fost însuflețită de Roxana Urs (fostă Mihăilescu), Ana Maria Coatu (fostă Udrea), Teodora Fernea, Cristian Moldovan, Septimiu Ranta, Feri Salamon, Ana Maria Vălcăuan, Carmen Ciobanu, Ioana Neamțu, Mia Ciconi, Nina Stănică (fostă Gogu), Elena Căprar, Ștefan Koritar, Iulia Prună, Oana Iamandi.

Până la finalul anului acesta devenise departamentul de facto “Internationalism și Proiecte”.

 Enumăr printre reușitele departamentului Internaționalism:
 • aderarea JCI Cluj la Federația Share Cluj, organismul care avea să coordoneze tot ce urma să însemne Cluj Capitală Europeană a Tineretului
 • coordonarea participării la JCI European Conference Monte Carlo 2013 a delegației JCI România. Din JCI Cluj am fost 4 membri: Ana Maria Vălcăuan, Tudor Bîrlea, Călin și subsemnata
 • asumarea coordonării depunerii de candidaturi pentru JCI European Awards 2014
Enumăr câteva proiecte / demersuri la care am lucrat și din păcăte nu ne-au ieșit:
 • SALT (Sprijinim Antreprenori și Lideri Tineri) 2013 – am conceput tot proiectul, am depus dosar la Primărie pentru fonduri nerambursabile și nu a fost nominalizat. Descurajați fiind, nu l-am mai implementat.
 • ACT (Active Citizens Training) – aceași soartă ca SALT
 • cooptarea Jolidon ca partener al Conferinței Europene JCI din Monte Carlo și includerea unui spectacol de modă Jolidon la Gala de închidere. După multe discuții, au decis să nu accepte participarea.
 • organizarea unui stand JCI România la evenimentul mai sus menționat cu scop principal de a promova Cluj – Capitală Europeană a Tineretului 2015. Federația Share nu a avut cum să ne ajute în acel moment și tot ce am reușit să facem au fost tricouri pentru toți participanții JCI România inscripționate cu mesajul Capitalei.
 • dezvoltarea de instrumente de influențare politici publice prin aderarea la Youth European Forum, participare JCI Cluj la JCI Know-how transfer

După cum se vede, mai multe au fost demersurile la care am muncit și nu s-au implementat.  Dar munca nu a fost în zadar. Pe lângă abilitățile dezvoltate și conexiunile create astfel, prin perseverență, am trăit și satisfacția faptului că multe au prins contur în anii următori. JCI mi-a dat oportunitatea să trăiesc experiențe unice care dacă nu aș fi fost membru nu le-aș fi trăit. Un astfel de exemplu este participarea la Recepția organizată de Prințul Albert II de Monaco.

Tot datorită JCI am avut contextul să-mi expun o idee, să ne adunăm mai multe suflete în jurul ei și să o implementăm – proiectul Let’s Share Cluj. Participanții la competiția Let’s Share Cluj au dus Cluj-Napoca în peste 50 de țări. Cei care au dat viață acestui proiect, unii sporadic și punctual, iar alții pe toată durată celor doi ani au fost Silvia Răușanu, Raul Ropan, Oana Teona Banu și nepoțelul Oanei, Ștefan Koritar, Ana-Maria Vălcăuan, Elena Ivanov, Berinde Răzvan, Dan Danciu, Călin Vlad Gîngă, Claudiu Chirilă, Raluca Chirilă, Adi Radic, Raluca Luana Găiseanu, Călin Grigore, Florin Șomodi, Francisc Salamon, Sorin Buiac, Stelian Burduhos, Claudiu Chiorean, Nina Stănică, Anca Lucan, Corina Brândușan, Alina Munteanu. Am creat, am codat, am desenat, am compus, am scris articole, am filmat, am regizat, am spus povești cu #sharecluj în țară și în străinătate, la prieteni, colegi, sponsori și necunoscuți, am jucat roluri, ne-am tatuat, am combinat, am experimentat, am găsit soluții și ne-am distrat! Am devenit o gașcă de prieteni ce tânjim acum după un nou proiect, o nouă provocare.

Pffff, suntem doar în anul de grație 2014! 🙂 În acest an, mi-am asumat rolul de VP Internaționalism JCI România 2014. Coordonarea unei echipe în acest an avea alte coordonate și evident altă dinamică. Membrii echipei erau VP Internaționalism / Președinți din organizațiile locale: București, Brașov, Buzău, Constanța, Craiova, Iași, Mureș, Prahova. Unii dintre noi nu ne cunoscusem niciodată. Astfel am învățat ce înseamnă că coordonezi “remote” o echipă de voluntari. A fost greu și frumos.

Printre realizările departamentului Internaționalism JCI România 2014 se numără:
 • Implementarea sistemului de JCI România Awards: candidaturi, formulare, jurizare pe modelul internațional
 • Implementarea calendarului de evenimente internațional JCI
 • Delegație și Stand JCI România la JCI European Conference Malta 2014 sponsorizat și de Federația Share și având că scop principal promovarea Cluj – Capitală Europeană a Tineretului 2015. Din JCI Cluj au fost: Stelian, Horia și Septimiu
 • Depunerea de candidaturi pentru JCI European Awards și obținerea unui premiu de către JCI Constanța (JC Play 4×4)
 • Delegație și Stand JCI România la JCI World Congress Germany 2014. Din JCI Cluj am fost: Florin, Stelian, Călin, Sorin Buiac, Claudiu Chiorean și subsemnata
 • Participanți din JCI România la următoarele evenimente internaționale: JCI European Presidents Meeting, JCI COC Academy (Convention Organizing Committee), JCI European Academy -Sweden, JCI PR Academy, JCI Leadership Academy Japan, JCI Global Partnership Summit.

Ce mi-a plăcut cel mai mult în 2014 a fost înțelegerea mai profundă a politicii și diplomației JCI, structura organizatorică și ierarhică. Mi s-a părut excepțional cum o organizație atât de mare este formată din voluntari, un fel de corporație de voluntari. Iar entuziasmul Jaycee-știlor pe care i-am cunoscut la evenimentele internaționale este pur și simplu contagios. Mai mult, sentimentele izvorâte din experiențele din JCI sunt de-a dreptul aparte. Nu a fost puțin lucru să văd cum standul JCI România a fost cel mai apreciat stand la JCI World Congress și cum Jaycee-ști din Suedia, Japonia și alte țări își exprimau sincer surpriza plăcută văzând și trăind atmosfera de la standul nostru.

2014 a fost și anul în care am făcut o schimbare profesională majoră, trecând de la domeniul Financiar la cel al Resurselor Umane. Nu mi-a pus niciodată problema să intru în HR. Însă o colegă din JCI, Nina, m-a recomandat la compania unde lucra, pe un rol în Global Mobility. Am devenit pasionată de acest domeniu, de care nici măcar nu știam că există. Și uite ce frumos se leagă JCI-ul de viață profesională! Mai mult, expunerea din JCI m-a ajutat mult în munca mea de zi cu zi: de la folosirea empatiei, la motivare, convingere, înțelegerea politicii unei organizații și crearea și importanța network-ului.

Tentaculele JCI îmi capturaseră și inima. Cândva în acești ani, printre conferințe, evenimente și meetinguri JCI, m-am îndrăgostit nebunește de un Jaycee-ist (Călin) și el de o Jaycee-istă. 🙂

Să ne înțelegem! Viața noastră nu era doar JCI, iar în JCI eram doar colegi, aveam proiecte diferite în care ne implicam, iar referitor la unele subiecte / teme / situații aveam viziuni și abordări diferite. 🙂 Abilitățile de debate dobândite nu mi-au fost de ajutor niciodată în relația noastră. 🙂 🙂 🙂

Sunt multe, frumoase și vesele amintirile din JCI. Asta nu înseamnă că nu au fost și provocări, și ele la fel de multe. Am ajuns la concluzia că cel mai câștigat într-un debate e cel ce pierde, deoarece acesta câștigă o nouă perspectivă. La fel, cred că cel mai mult am învățat din JCI din provocări și din nereușite.

Vă întrebați oare de ce povestea mea în JCI conține multe nume? Toate aceste suflete inteligente, vesele, entuziaste, implicate, preocupate de semeni lor și de comunitate sunt parte din ce sunt eu astăzi, sunt parte din povestea mea. Unii îmi sunt prieteni apropiați, alții chiar familie :). Unii nu mai fac parte din viață mea cotidiană, însă îi revăd cu multă plăcere pe stradă sau la evenimente, cu alții nu m-am mai întâlnit deloc și e ok. Sunt mai bogată sufletește și intelectual datorită lor. Mulțumesc Universului că mi i-a pus în cale și lor că sunt oameni atât de faini. Iar JCI m-a învățat să îmi doresc să fiu mâine o versiune mai bună a mea. Doar motto-ul JCI e Be Better, nu?!

Se zice în popor că “vorba lungă sărăcia omului”. Așa că, pentru continuarea poveștii despre JCI din 2015, 2016 si 2017, vă invit la următoarea postare.

 

 

Alina Grigore
Președinte JCI Cluj 2015-2016
Global Mobility Operations Advisor la Bombardier