În 15 septembrie a avut loc în toată țara cea mai mare mișcare civică: Let`s Do It, Romania! Inițiativa și-a propus să curețe cu ajutorul voluntarilor cât mai multe locuri din țară.

Corina Brândușan a vorbit cu Laura Macovei, coordonatorul campaniei din județul Cluj, despre cum a ieșit ediția din acest an.

 

Ești coordonatorul Let’s do it, Romania!, o inițiativă mai mult decât necesară la noi în țară, unde încă nu avem cultura aruncatului la coș. Cum a ieșit, din punctul tău de vedere, Let’s do it, Romania 2018 în județul Cluj?

Sunt fericită să spun că a decurs așa cum îmi doream. Am avut alături de mine oameni minunați: autorităti, reprezentanți de companii și voluntari din echipa de organizare județeană.  Am muncit mult, cu suflet, am făcut pachețele noaptea și ziua eram la muncă.

Am primit mii de telefoane cu două zile înaintea evenimentului, iar telefonul meu s-a încins atât de tare încât i-a căzut folia de protecție de pe ecran :))

Am avut emoții multe, ne întrebam cum vor reacționa cetățenii când le vom comunica dorința noastră de a colecta ambalaje în vederea reciclării separate a deșeurilor găsite în natură și care nu prea au o șansă de a fi  trimise la reciclat.

A fost o ediție cu rezultate frumoase și sunt fericită că am reușit. We did it!

V-ați propus să mobilizați la nivel național un milion de voluntari. Ați ajuns acolo?

Mobilizarea unui milion de voluntari a fost un obiectiv frumos și ambițios. În acest an nu am reușit să ne atingem targetul, însă cred cu tărie că în următorii ani vom reuși. Cu fiecare ediție simt tot mai multă dorință de implicare din partea voluntarilor iar echipa crește considerabil.

De ce crezi că oamenii s-au mobilizat greu să vină la acțiune?

Am sperat să fie prezenți 5% din locuitorii județului și am reușit să mobilizăm 2%. Noi considerăm că este un semn pozitiv și există speranța că vom reuși să mobilizăm pe viitor și mai mulți voluntari.

Cum au stat lucrurile la Cluj, ca număr de voluntari și rezultate?

Din cei 338.038 de voluntari la nivel național, 12.000 de au fost în județul Cluj și am reușit împreună să colectam aproximativ 13.000 de saci, pe fracții diferite: deșeuri reciclabile și deșeuri menajere. Clujul este în top 10 la nivel național după primele estimări, mai exact pe locul 8.

De ce aruncă oamenii gunoi pe stradă, în parcuri, în ape, la marginea drumului, aveți vreo explicație?

Consider că majoritatea oamenilor nu cunosc cu adevărat impactul pe care deșeurile aruncate în natură îl au asupra mediului înconjurător și nu înțeleg pe deplin efectele negative.

Ce crezi că putem face astfel încât să educăm sau să obișnuim oamenii să renunțe la acest obicei de a arunca gunoiul în locuri nepermise? Amenzi mai mari, acțiuni mai dese, campanie de educare, promovare mai intensă… care e soluția?

Cred că este necesară o strategie bine pusă la punct care să includă campanii de informare, educare și conștientizare, dar și aplicarea măsurilor legale pentru persoanele care aruncă deșeuri în locurile nepermise.

Am văzut persoane care aruncă gunoi din mașină – sticle, șervețele, ambalaje. Am fost șocată de atitudinea lor, iar atunci când mașina era parcată și observam lucrul ăsta, mergeam lângă mașină, ridicam eu gunoiul și îl duceam la coș. Contrar așteptărilor, persoana aceea nu și-a cerut scuze, nu a schițat vreun gest de rușine sau părere de rău, deși la asta m-aș fi așteptat. Ce e de făcut în astfel de cazuri?

E necesar să încercăm prin mai multe mijoace să îi ajutăm să conștientizeze că nu fac o alegere bună când au un astfel de comportament. Natura e casa noastră.

Ce părere ai: un om care adună după alții mai aruncă apoi pet-uri pe jos sau e “lecuit” pe veci?

Din punctul meu de vedere e „lecuit” pe veci. Anul acesta am stat de vorba cu mulți voluntari care nu au mai luat parte la astfel de acțiuni de ecologizare și cei mai mulți au rămas fără cuvinte în față mormanelor de deșeuri. Nu le venea să creadă că există așa ceva, dar erau fericiți că există cineva care încearcă să facă ceva în această privință și avem susținerea lor: „venim și anul viitor”.

Când va fi următoarea acțiune Let’s do it?

Chiar dacă este o experiență extraordinară să faci parte din echipă Let’s Do It, Romania, mi-ar plăcea să nu mai fie necesar să desfășurăm astfel de acțiuni. Mi-ar plăcea să nu mai avem ce curăța.

Este dificil să organizezi o zi de curățenie, sunt necesare multe resurse, atât materiale cât și umane. Autoritățile, companiile, ONG-urile, școlile joacă un rol important în organizarea zilei de curățenie. Vă vom ține la curent când va fi următoarea acțiune.

 

Un interviu realizat de Corina Brândușan.

Laura Macovei, coordonatorul Let’s do it, Romania, este, din Septembrie 2018, membru JCI Cluj. Împreună sperăm să avem impact și mai mare în comunitate.