Haideți s-o cunoaștem pe Nora NICULESCU! Un exemplu entuziast de om care își urmează crezul și caută să aducă mereu o contribuție societății, prin educarea, informarea și crearea unei comunități de părinți documentați, informați și conștienți.

Nora este psiholog, cu masterat în Comunicare și Relații Publice și un MBA la Academia Britanică de Afaceri și Comunicare, a cărei dorință de a ajuta a dus-o dincolo de domeniul business, în domeniul Armoniei Copiilor. Și-a descoperit dragostea pentru copii cu mult timp înainte să devină mamă, pe când făcea voluntariat, după orele de serviciu, ca Instructor în Programul Educațional Fast Track Kids, în 2007-2009. A ales să plece de la jobul ei tradițional în marketing și să creeze un loc în care viitorii părinți pot învăța ce urmează să trăiască și cum se pot pregăti pentru ca nașterea să fie o celebrare și nu un moment de panică și traumă. A creat Cuibul Berzelor în 2010 din dorința de a le asigura copiilor cel mai bun start în viață.

Chiar dacă beneficiarii cursurilor sunt părinții, obiectivul Norei e să aduca o contribuție pentru o societate mai armonioasă și plină de iubire, cu copii educați de iubire și părinți pro-activi, care își cunosc drepturile, sunt corect documentați, conștienți și echilibrați.

În 2015 a fondat „Asociația Părinților Educați de Iubire”, cu scopul de a permite și părinților din medii defavorizate accesul la informație și o cultură parentală diferită. În același an a deschis noul sediu “Cuibul Berzelor” din Cluj-Napoca, care e astăzi un centru de Educație pre- și post-natală integrată, ce se adresează părinților și  bunicilor, deopotrivă. În 2016 a creat platforma on-line www.doula.ro, unde părinții pot contacta o doula în România, ca să-i asiste în sarcină și naștere și pot citi foarte multe informații relevante despre naștere, sarcină și educație parentală, disponibile în mod gratuit.

În 2017 a înființat Asociația Doula România, prin care se dorește includerea meseriei de doula în nomenclatorul meseriilor din România și a câștigat una dintre cele 11 Burse de Educator Lamaze din lume, în valoare de 2000 USD, Oferită de Lamaze International. Tot în 2017 a lansat singurul curs în România de  formare ca doula post-partum.

Rezultatele acestei munci se vor vedea pe termen lung, la generația următoare de adulți activi. Grija pentru ceilalți se simte în întreg anturajul creat în jurul Cuibului Berzelor și Nora ne-a spus că pentru ea, cea mai mare realizare o reprezintă comunitatea de câteva mii de adulți și copii care au trecut prin „Cuibul Berzelor”.  Cele mai dragi titulaturi ale sale sunt cele care îi permit să dea cunoașterea mai departe, pentru naștere informată și armonioasă: Certificarea ca Educator Prenatal în Metoda Lamaze (2009, de la Organizația Lamaze International); Certificarea ca Doula (2013, Organizația DONA – Doula of North America); Formarea în procesarea nașterii prin Birth Story Listening (2016, Organizația Birthing from Within, SUA) și Certificarea ca Formator de Educatori Prenatali în Metoda Lamaze (2016, Organizația Lamaze International).

Convingerea ei este că dacă părinții sunt echilibrați, copilul crește armonios și susținut, având șanse mai mari să-și împlinească potențialul ca adult.

Munca Norei poate fi o inspirație extraordinară pentru dezvoltarea unor cetățeni activi, care au observat o nevoie socială și au curajul să creeze structura necesară pentru ca ea să fie împlinită.

O considerăm un român remarcabil pentru că:

Militează pentru cunoașterea și susținerea drepturilor omului într-un mod proactiv: nu prin atac la adresa limitelor sistemului actual, ci prin crearea unei schimbări reale, pas cu pas, perseverent, din drag de oameni și cu valori ca și blândețe și cooperare, prin informare, auto-dezvoltare și educare.

  1. E modestă și muncitoare, foarte populară în rândul mămicilor. Chiar dacă de 3 ani a devenit și ea mamă, se implică neobosit în susținerea mișcării nașterii cu blândețe și conștiență, crește „Cuibul Berzelor” și creează parteneriate cu alte asociații din domeniu.
  2. Promovează voluntar afacerile celorlalți — Sunt mulți părinți din comunitate care n-au găsit pe piață anumite servicii pentru bebeluși/copii și le-au creat ei, după care au pornit mici afaceri de familie, oferindu-le în comunitatea locală.
  3. A creat un centru educațional care e cea mai mare autoritate non-instituțională despre sarcină și naștere din județ și cea mai mare comunitate de profil din țară. Dacă la început era doar ea în proiect, azi e o echipă de formatori. Din 2009 încoace, Cuibul Berzelor din Cluj a contribuit la startul în viața a cca. 3000 de bebeluși și a educat cca. 6000 de adulți!
  4. “Cuibul Berzelor” din Cluj-Napoca a crescut organic, educând de la 64 de cupluri în 2010, la 262 în 2015, 245 în 2016. În total, în 7 ani, 2000 de familii au primit aici educația parentală Lamaze și aprox. 4000 de persoane au beneficiat de celelalte cursuri. 90% dintre participanți sunt din Cluj-Napoca, ceilalți din întreaga țară.
  5. Încă și mai remarcabil e faptul că, din 2015 încoace, Nora e chemată să educe doula și în alte orașe din țară. Exemplul ei motivează alte femei dornice să susțină viitoarele mame să aibă nașterea pe care și-o doresc.

O  nominalizăm printre cei mai remarcabili tineri ai țării noastre, la categoria „Protecția copiilor, Pace, Drepturile omului” din Campania TOYP 2017- Ten Outstanding Young Persons din România!

Cunoști și tu un român remarcabil? Nominalizează-l aici: http://toyp.jciromania.ro/formular/! Campania TOYP își propune să scoată în evidență oamenii cu fibră etică puternică și impact pozitiv în societate, lideri în domeniile lor și adevarate modele pentru tânara generație. Alatură-te nouă! Nominalizează și distribuie poveștile!

Articol scris de Gabriela Vereș – Local  Project Manager TOYP & VP Internationalism JCI Cluj
Proiect susținut de partenerii noștri locali: EOKEY și CHROMATIC ADVERTISING
JCI România – „Empowering young people to create positive change”