Mulţi dintre noi trebuie să vorbim des în public, fie într-o atmosferă oficială – la job, fie doar între prieteni, de exemplu la nunta celui mai bun prieten. Oricare ar fi situaţia, oricât de formală sau de informală ar fi, multora ne e frică de astfel de momente. Înainte de a deschide gura, inima ne bate nebuneşte, palmele ne sunt transpirate, respiraţia rapidă şi superficială, inevitabilitatea momentului creează o presiune imaginară fantastică asupra noastră.

Atât de puternică e frica noastră de a vorbi în public, încât în multiple studii a reieşit că frica de a vorbi în public e mai puternică decât frica de moarte. Uau!!!  Ce înseamnă asta? Statistic vorbind, mai mulţi dintre noi am prefera să fim între 4 scânduri decât să ţinem un discurs la acea înmormântare.

Dar, precum orice frică care îşi are rădăcina în iraţionalitatea caracteristică omului, şi această frică poate fi contracarată, controlată şi până la urmă învinsă. Cel puţin asta am învăţat recent participând la un training ţinut de Andrei Ţiganaş, trainer de dicţie, voce şi respiraţie, destinat special membrilor JCI.

A fost o sesiune lungă, de peste 2 ore, iar energia tuturor în frunte cu Andrei a fost la cote înalte. Am învăţat lucruri pe care nu le ştiam. De exemplu,  eu nu ştiam că de fapt nu ne folosim doar gura ca pe un difuzor pentru a ne face auziţi, ci şi pieptul şi abdomenul contribuie la crearea sunetului pe care îl facem când vorbim. De asemenea, am avut ocazia de a exersa tehnici folosite de cei mai mari vorbitori pentru a-şi controla vocea, respiraţia şi ritmul discursului.

Şi poate cel mai important, am aplicat pe loc cele învăţate de la Andrei şi ne-am distrat copios făcând asta.

Imaginaţi-vă o sală plină de oameni care încearcă să vorbească cu un pix în gură, incercând să articuleze fiecare cuvânt corespunzător – e cam pe atât de amuzant pe cât sună!

Am aflat cum să fim dinamici, spontani şi să ne ajustăm mereu volumul şi tonul vocii în funcţie de felul în care interacţionăm cu publicul sau de distanţă – de cât de aproape sau de departe suntem de el. Şi cel mai fain, am încercat să ne înţelegem unii cu alţii, în ciuda multor altor conversaţii care se întâmplau simultan în jurul nostru – pentru că nu-i aşa, captarea şi menţinerea atenţiei e unul dintre cele mai importante aspecte când vorbeşti unui grup de oameni.

A fost cu siguranţă unul dintre cele mai bune trainiguri la care am participat în ultima vreme.

Din partea tuturor membrilor JCI care au participat, îţi mulţumim, Andrei!

Te mai aşteptăm pe la noi oricând.

Daniel Rusu

Membru al departamentului de marketing
Product Manager la Gameloft