Colaborarea între membri vechi și membri noi este esențială pentru dezvoltarea oricărei organizații, implicit și pentru JCI Cluj, ONG din care fac parte cu mândrie de 7 ani. Întotdeauna am respectat și voi respecta oamenii care au o experiență mai mare ca mine in cadrul organizației, in egală măsură apreciez și îmi doresc să primesc feedback constructiv de la membri noi.

Aș vrea să împărtășesc cu voi câteva dintre primele mele experiențe în JCI. Am început să fiu curios și să caut informații despre organizație în 2010 când am cunoscut doi membri mai vechi care îmi erau prieteni, Marius Maier și Alexandra Rusu. Primul eveniment la care am participat a fost Business Club: era invitat olandezul Cor Geetsma, unul dintre fondatorii ISDC Cluj. A fost un eveniment foarte fain care m-a atras mai ales pentru că era vorba despre vânzări, un domeniu foarte drag mie. Am reîntalnit-o atunci pe Ioana Sfârlea, care era atunci președintele JCI Cluj, o cunoșteam bine mi-a fost vecină de bloc.

Am citit mult despre JCI Cluj, JCI România, viziune, misiune, proiecte și m-am simțit atras de această organizație. Îmi doream sa fac voluntariat, să mă dezvolt și să îmi dezvolt relațiile de business internaționale.

Îmi amintesc și acum cu plăcere cum am fost ”adoptat” de membrii vechi, Marius, Alexandra, Ioana și ulterior Călin Grigore și Stelian Burduhos. La prima Adunare Generală (AG) din 2011 la care am participat, Ioana m-a tras deoparte și mi-a dăruit pin-ul ei JCI, un gest simbolic care a însemnat foarte mult pentru mine. Au urmat clipe grele pentru organizație, membrii fondatori de atunci au avut viziuni diferite față de Board, care au culminat cu decizia membrilor și a Federației JCI România de a înființa o nouă Asociație JCI Cluj. Mulți nu ar înțelege de ce am rămas într-o organizație care se destrăma atunci, în care membri aveau opinii diferite și în care proiectele erau blocate. Am rămas pentru că mi-au plăcut oamenii, m-am simțit parte din familia JCI și, mai mult, mi-am dorit să pun umărul la renașterea JCI Cluj. Așa am devenit unul dintre cei șapte membri fondatori ai asociației de azi.

Am multe povești faine despre JCI Cluj, ca de exemplu participarea noastră la Conferința Națională a JCI Serbia de la Novi Sad din 2013. Eram împreună cu mai mulți colegi: Florin Șomodi, Nina Gogu, Anca Lucan și Ștefan Mesaroș. A fost o ocazie bună pentru noi să ne cunoaștem cu toții, să ne distrăm, să învățăm de la colegii din JCI Serbia. Între noi s-au legat atunci relații personale strânse care țin până azi. La întoarcerea în țară am întâmpinat probleme la graniță. Fiind singurul care am intrat cu pașaport, aveam nevoie de documente doveditoare  pentru cazarea mea în Serbia, acte pe care nu le aveam. Colegii mei toți au fost alături de mine și nu au plecat până nu m-au lăsat vameșii să plec și eu. Țin minte și acum că Nina a insistat mult și nu s-a lăsat până când nu l-a convins pe vameș: a vorbit în rusă cu el, a făcut glume și în cele din urmă l-a convins că nu suntem puși pe fapte rele. 

Participarea la evenimentele naționale și internaționale m-au făcut să observ că în rândul membrilor JCI sunt profesioniști adevărați, antreprenori de success și influențatori importanți care activează în companii importante naționale, regionale și care produc schimbarea în bine în comunitățile lor.

Pe colegii noi îi încurajez să se implice în proiectele JCI, sunt șanse extraordinare de a cunoaște oameni care ne pot fi mentori, pot fi furnizori, partneri sau clienți pentru noi. După 4 ani de implicare, socializare și networking în JCI am primit o astfel de recomandare, iar aici îi mulțumesc lui Cristi Culea, fost președinte JCI România și JCI Constanța.

Planuri de viitor? : ) Îmi doresc să ajut și să învăț de la membri vechi și noi, să-mi păstrez mintea deschisă și vă doresc să faceti toți la fel ca să primiți mai mult decât ați oferit. Simt în fiecare zi că timpul petrecut în JCI este investiție pentru mine și mă bucur când acest lucru e evident și în comunitate.

 

 

 

 

 

 

 

Horia Neș
Vicepreședinte Politici Economice JCI România
Business Development Manager at Beck et al. Services Romania
Owner at http://www.saleshouse.ro/