Ghidul donatorului de haine: cum pregătim articolele pe care le dăm mai departe

Donatul este cea mai bună soluție pe care o avem la îndemână atunci când ne-am săturat de anumite articole vestimentare sau acestea nu ne mai reprezintă. Există, însă, câteva reguli importante care trebuie respectate, pentru ca hainele să aducă bucurie viitorilor proprietari.

Distribuie

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Atunci când vine momentul de a face un pic de ordine prin garderobă e bine să luați în considerare aspectele de mai jos atunci când alegeți hainele pe care vreți să le dați spre donație.

  • Hainele trebuie să fie într-o stare bună – mare atenție să nu alegeți haine rupte, pătate, scămoșate sau care se află într-o stare avansată de degradare. Articolele ce nu mai pot fi purtate pot fi transformate cu ușurință fie în cârpe textile destinate curățeniei, fie pot fi utilizate în moduri mai creative în crearea sau personalizarea unor noi articole vestimentare – prin adăugarea acestor bucăți de materiale.
  • Fiți atenți la detalii! Dacă e nevoie puteți face mici ajustări articolelor, pentru ca ele să ajungă într-o stare cât mai bună la viitorii proprietari: fie că vorbim de coaserea unui nasture sau a tivului desprins.
  •  Este esențială spălarea prealabilă a articolelor vestimentare care vor fi donate, pentru a putea fi utilizate cu ușurință de către viitorii beneficiari.
  • Nu includeți în donații articole de lenjerie intimă (chiloți, sutiene, șosete), din considerente de igienă personală.
  • Donați doar încălțăminte care mai poate fi purtată – atenție la flecuri, șireturi, zgârieturi. Puteți să faceți mici reparații dacă e nevoie.

De ce să donăm haine? Pe scurt, pentru a face fapte bune – atât pentru beneficiari, cât și pentru mediu.

  • Impactul asupra mediului va fi redus, hainele bucurându-se de o durată de viață mai lungă.
  • Un articol vestimentar care nu vă mai produce plăcere să îl purtați își poate găsi oricând o persoană entuziasmată să îl poarte.
  • Aruncarea la gunoi nu este o soluție sustenabilă pe termen lung și este bine să epuizăm mai toate variantele alternative înainte de a recurge la această practică.
  • Există numeroase persoane cu posibilități reduse pe care un asemenea gest le-ar ajuta.
  • Un pic de curățenie în dulap vă poate convinge și să evaluați ce fel de haine cumpărați, cum le purtați, și cum puteți face anumite schimbări în viitor legate de cumpărarea articolelor vestimentare.

Risipa de haine este un subiect des întâlnit în ultimii ani, fiind facilitat și de faptul că avem acces din ce în ce mai ușor la o grămadă de articole vestimentare la un preț accesibil prin intermediul lanțurilor mari de magazine care scot o colecție nouă chiar și o dată la 2-3 săptămâni.

Acest fenomen cunoscut sub denumirea de „fast-fashion” nu aduce de fapt atât de multe beneficii în viața consumatorilor pe cât ar părea la prima vedere – prețuri mici, o mulțime de opțiuni din care să alegi și noutăți în fiecare lună. Prețul ascuns pe care îl plătim includ folosirea de materiale de slabă calitate, o durată de viață a hainelor mult mai mică (datorită materialelor folosite, dar și a tendinței de a „fi în pas cu moda”), dar și o tendință de a te descotorosi de haine mai des.

Din păcate, majoritatea modalităților de a scăpa de haine implică aruncarea lor la gunoi, ceea ce încarcă mediul cu acest tip de deșeuri care nu sunt biodegradabile și care datorită unora din coloranții folosiți pot chiar să elimine substanțe toxice în mediul înconjurător.

*Articol realizat de Dana Iacoban în cadrul campaniei de awareness a proiectului #ReClothing.

AICI (link) puteți găsi câteva tips and tricks care vă vor ajuta să vă mențineți garderoba într-o stare cât mai bună și vă vor ajuta să reduceți risipa.

Scroll to Top