JCI Talks | Despre visuri, comunitate și voluntariat. Cu Mirela Oprea

Distribuie

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Cu toții visăm… însă cum facem să ne transformăm visurile în realitate? Dacă recent ți-a trecut și ție prin minte întrebarea asta și vrei să afli mai multe despre cum poți să dai forță dorințelor tale, Mirela Oprea – dream manager, consilier și trainer – ne-a vorbit despre cum ne putem transforma visurile în realitate.

Nouă, celor din JCI Cluj, ne place să credem că nu există vreo limită și că atâta vreme cât există dorință de implicare activă, orice proiect poate prinde contur.

JCI Cluj: Care ar fi cel mai important concept de dream management pe care îl putem utiliza în viața de zi cu zi?

Mirela Oprea:  Când vine vorba de visuri, eu recomand cu încredere să folosiți metoda COPIL. Acest acronim vine de la următoarele cuvinte:

C: clarificare – clarifică ceea ce îți dorești, transmite mesajul tău în mod coerent;

O: obstacole – piedicile din drumul nostru și felul în care noi le transformăm în oportunități;

P: pași – planul, ce faci tu în mod concret, care sunt etapele pentru a rezolva problemele cu care te poți confrunta (aici țin să menționez că, pentru mine, cei mai importanți pași sunt cei mărunți, pentru că au o putere exponențială). P mai poate veni și de la Prototiparea experienței pe care vrei să o ai, adică să vizualizezi ceea ce vrei să devii, să anticipezi obstacolele și chiar să încerci să iei contact cu acel domeniu ca să vezi dacă ți se potrivește cu adevărat.

I: inima bună – oamenii și prietenii care te vor ajuta;

L: liniștea emoțională, cognitivă, care te ajută să te focusezi pe ceea ce este important pentru tine.

 

JCI Cluj: Cum ar trebui să visăm?

M.O.: Înainte de a contura visurile noastre, trebuie să știm cine suntem cu adevărat. Există așa-numita „roată a vieții”, the wheel of life, care cuprinde toate sferele vieții noastre. Putem porni de acolo, putem vedea unde există dezechilibre, ce putem îmbunătăți, ce vrem să schimbăm și ce obiective de viitor vrem să stabilim. Nu toate visurile noastre sunt egale. A ține un jurnal poate fi o metodă foarte bună de a pune în ordine gândurile legate de viitor. De asemenea, este foarte bine să abandonam visurile care nu sunt pentru noi, ca să putem crea spațiu mental și emoțional pentru ceea ce este cu adevărat important.

 

JCI Cluj: De unde ne luăm resursele pentru activitățile de voluntariat?

M.O.: Din noi înșine, din ceea ce ne atinge pe noi cel mai mult, din lucrurile la care vibrează sufletul nostru. De multe ori, voluntariatul are valență socială – aici îți poți găsi prieteni, conexiuni sociale noi, și chiar fericirea! Există cercetări care arată că un factor esențial în promovarea fericirii este construirea relațiilor sociale.

 

JCI Cluj: Cum identificăm aceste lucruri care ne ating?

M.O.: Cel mai simplu lucru e să fii deschis spre lume, să observi unde este nevoie de tine, și să nu îți fie teamă să iei inițiativa. De multe ori, din lipsă de încurajare, oamenii tind să fie pasivi și își imaginează că sunt singuri, că nu e nimeni interesat de ideile lor. Munca în echipă, încurajarea și stimularea potențialului latent din fiecare voluntar/coleg/partener poate duce la rezultate remarcabile. Emoția de bază aici este compasiunea, pentru că ea este descrisă în literatura de specialitate ca fiind „the will and the skill to do something”, adică dorința și capacitatea de a face ceva, ea ne ridică de pe scaun și ne motivează să facem schimbarea.

 

Puteți viziona mai jos interviul integral:

 

Mirela Oprea este absolventă a Facultății de Psihologie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, doctor în Dezvoltare Internațională, autoare a cărții „Dream Management” și psihoterapeut în formare. A fost mereu implicată în acțiuni de voluntariat, realizând inclusiv traininguri de formare în acest domeniu.

Prima scânteie care a aprins visul despre visuri al Mirelei a pornit de la o carte intitulată „The Dream Manager”, în care se povestește despre o companie din SUA care a creat un program menit să-i ajute pe angajații săi demotivați să-și realizeze obiectivele personale care le puteau aduce satisfacție. De aici, o lecție importantă a fost faptul că visurile nu țin exclusiv de sfera profesională. Este esențial să ne întrebăm unii pe ceilalți care sunt obiectivele și aspirațiile noastre, încă de la vârste fragede. Pornind de la aceste idei și apelând la foarte multe resurse de specialitate, acum 5 ani, Mirela a pornit la drum cu câteva ateliere de dream management, care au primit un feedback extrem de pozitiv.

 

* articol realizat de Andra Mocanu

 

Scroll to Top