JCI Talks | Magda Săvuică: “Mici și neînsemnați cum suntem, reușim să schimbăm ceva în viața unui om”

Distribuie

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

JCI Cluj aduce în fața comunității tineri cu rezultate remarcabile – oameni speciali, merituoși, cu inițiative în domenii cât mai diverse, care aduc într-adevăr o schimbare pozitivă în societate. Magda Săvuică este fondatorul Asociației “Dragoste desculță”, prin intermediul căreia se dedică sprijinirii comunităților vulnerabile din România, în special din regiunea Moldova.

Trăiește alături de comunitate provocarile zilnice și le povestește întregii lumi prin intermediul paginii organizației sale. Prin tot ceea ce face, ajută oamenii să zâmbească din nou și oferă o șansă la educație și viață normală.

Magda este între cei 10 finaliști TOYP 2020 (Ten Oustanding Young Persons), un proiect prin care JCI promovează și premiază tineri cu rezultate deosebite – oameni speciali, merituoși, cu inițiative în domenii cât mai diverse.

Încă de mică făcea voluntariat alături de surorile sale în orfelinatele din capitală. Timpul a trecut, dorința de a face bine a crescut, iar acum Magda ajută constant comunități întregi. Și-a lăsat job-ul din capitală, s-a mutat într-un sat din Vaslui și și s-a transformat în voluntar cu normă întreagă.

JCI Cluj: Cum ai ajuns la oameni, la comunități? Te-au ajutat alții să-i găsești? De unde ai știut unde să aduci bucurie?
Magda Săvuică: În primă fază când m-am mutat aici (mahalaua Negreștiului) nici eu nu știam prea multe. Ținusem legătura și pe parcursul anilor cu un pastor baptist de aici și în primă fază el mi-a zis “Uite satu ăla, uite saltu ăla” și așa am început în primă fază să merg. Nu a fost o rețetă. Te duci și vorbești cu oamnii în primă fază. Te bagi în seamă cu un copil, după aia cu un bătrân […] și oamenii încep și îți spun, de abia așteaptă să îi întrebi. Și cam asa au decurs lucrurile. Am ajuns la 20 de sate prin care mergem constant.

JCI Cluj: Care este cea mai mare mulțumire/bucurie a ta la finalul unei zile sau a unei acțiuni?
Magda Săvuică? Sincer, mă bucur că trăiesc, știi, ce îmi lipsea. În același timp stiu că sunt foarte norocoasă că pot să fac asta. Am fost într-un punct în care nu aveam familie de îngrijit, nu aveam responsabilitate care să mă țină în orașul meu și am putut să fac asta.[..] Și atunci mă consider extrem de norocoasă că pot să fiu în punctul acesta, că pot să fac și să dăruiesc așa cu toată inima. Avem liniștea aia că suntem în locul în care trebuie și așa de mici și neînsemnați cum suntem, reușim puțin, puțin să schimbăm ceva în viața unui om. Pe de altă parte, sunt foarte bucuroasă că sunt mulți […] oameni care mi-au scris și care s-au alăturat proiectului […] au început să fie mai sensibili în primul rând la copiii din țară. E cumva responsabilitatea noastră să ne uităm în grădina noastră în primul rând și după aceea în altă parte. Mă bucur să văd schimbare și pe zona asta a oamenilor care hotărăsc că nu e sufficient să trăiești doar pentru tine și viața ta – e important să începi să trăiești cumva și pentru ceilalți.

JCI Cluj: De ce anume crezi că este nevoie pentru a schimba o comunitate și cât de importantă este și partea aceasta de educație?
Magda Săvuică: E una dintre cele mai importante, dacă nu cea mai importantă. De când sunt aici am învățat că trebuie să îl ajuți pe om așa cum are nevoie să fie ajutat ca să poți după aia să ai și tu un cuvânt de spus în viața lui. El în primul rând o să se gândească la ce e important pentru el, dar atâta vreme cât vede că te îngrijești de nevoile lui cele mai urgente, poți să îi spui să își trimită copilul la școală. Îm primul rând îl trimite la școală din respect pentru tine, pentru că are încredere în tine și altfel clădești cu omul ăla.

Dincolo de acțiunile de binefacere, Magda iubește și zonele frumoase ale țării. A lansat și un proiect inedit pe această temă: 273 de locuri pe care trebuie să le vizitezi înainte să pleci din România.

JCI Cluj: Care au fost efectele vizibile ale acestui proiect?
Magda Săvuică: Nu am urmărit neapărat efectele. Pentru mine a fost o investiție acolo, să se bucure de ea cine vrea. Mă bucur că se întâmplă și sper că se va continua cu obiceiul (de a vizita țara noastră) chiar după ce nu o să mai avem reguli și restricții, sper să ne învățăm și noi. Dar cred că deja se întâmplă. Am văzut multe idei faine ca în afară, multi oameni, mai ales antreprenori tineri care au învățat să valorifice și să aprecieze locul în care locuiesc, au făcut hoteluri faine. Am văzut mulți oameni care s-au mutat de la oraș la țară și au făcut niște case așa de faine. Se întâmplă lucruri frumoase în România.

Iată interviul integral:

*Interviu realizat pentru promovarea finaliștilor JCI Cluj din competiția TOYP (noiembrie 2020).

Scroll to Top