#ReClothing. Cum putem reduce risipa de haine? Tips&Tricks

Deși cifrele legate de risipa hainelor ne pot înspăimânta, există o serie de acțiuni pe care le putem face fiecare dintre noi pentru a combate acest fenomen. Iată o serie de sfaturi menite să te ajute să faci alegerile potrivite în garderobă.

Distribuie

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Primul pas în lupta cu risipa de haine vine din evaluarea propriilor comportamente de cumpărător. Fă-ți un obicei din a face ordine în dulap la intervale regulate de timp.

Identifică hainele achiziționzate în ultimele 12-18 luni. Întrebă-te cât de des le porți. Fii atent la hainele purtate cel mai des – din ce materiale sunt fabricate? Cum te fac să te simți? Există piese vestimentare la tine în dulap cu valoare sentimentală? În ce stare sunt păstrate acestea și cu ce ocazii sunt purtate?

Una dintre cele mai importante modalități de lua acțiune împotriva risipei hainelor este să fii întotdeauna bine informat atunci când cumperi un nou articol de îmbrăcăminte. De la întrebări precum care e costul real al creării acestui articol de îmbrăcăminte, unde a fost realizat (cu cât este mai departe, cu atât crește și amprenta de carbon),din ce material(e) este fabricat la cât de des te vezi purtându-l, în viitorul apropiat? E important să calculezi și prețul/purtare, pentru a vedea dacă merită să investești într-un anumit articol.

Ce mai trebuie să știi despre achiziționarea unor haine noi? Cele realizate din materiale sustenabile sunt mai rezistente și nu se uzează la fel de rapid, ceea ce face ca purtarea lor pe termen îndelungat să fie o țintă mai realizabilă decât în cazul hainelor produse în masă. Pe lângă acest avantaj, hainele realizate din materiale  organice sunt mai prietenoase nu numai cu mediul, dar și cu pielea ta, în comparație cu materialele sintetice. Iar ca modele, cele simple și clasice te vor scuti de bătăi de cap.

Nu în ultimul rând, dacă la întrebarea „cât de des te vezi purtând noul articol de îmbrăcăminte”, răspunsul este ”doar cu o ocazie festivă” te sfătuim să apelezi și la alte variante înainte de a alege să cumperi un nou articol de îmbrăcăminte, precum închirierea de rochii sau costume special destinate ocaziilor festive.

Ce poți face totuși cu hainele pe care te-ai decis că nu le vei mai purta, fie datorită faptului că sunt prea decolorate, uzate sau pur și simplu nu se mai potrivesc stilului tău? Venim și aici cu o serie de sugestii care ar putea să te ajute atunci când faci ordine serioasă prin dulap.

  • Prima sugestie este să dai o nouă întrebuințare hainelor tale. Dacă piesa vestimentară aparține unui stil demodat, poți să faci unele modificări simple astfel încât să obții ceva nou. De exemplu poți transforma o pereche de blugi într-una de pantaloni scurți, o fustă lungă în una scurtă, sau un tricou în maieu.
  • Alte modificări sunt adăugarea de sclipici, fermoare sau alte accesorii cămășilor, tricourilor sau altor piese, dându-le astfel un aspect nou. Practic, tot ceea ce trebuie să faci este să dai frâu liber imaginației și să vezi ce s-ar potrivi pentru tine. Dacă nu ai foarte multă inspirație, există numeroase surse online din care te poți inspira cu un minim de modifcări sau cunoștințe de croitorie.
  • Foarte util este să donezi hainele unor centre care le pot distribui în mediile defavorizate. Există campanii punctuale care se ocupă de astfel de acțiuni, dar poți apela și la diverse grupuri online sau chiar direct la centre sociale sau de plasament.
  • O opțiune poate fi sau schimbul de haine cu prietenii tăi. Poți organiza o mini-petrecere de schimb de haine, fiecare dintre apropiații tăi aducând cel puțin un articol de îmbracăminte, încălțăminte sau accesorii pe care nu le-au mai purtat în ultimele 12 luni. O astfel de seară poate fi nu numai distractivă, dar poate prelungi și durata de viață a hainelor care se vor bucura de noi ocazii de a fi purtate, în loc să stea în fundul dulapului sau să fie aruncate.
  • De asemenea, poți vinde articolele pe care nu le mai porți, dar care sunt într-o stare bună. Pe rețelele de socializare găsești numeroase grupuri cu acest obiect de activitate sau poți opta pentru participarea la un târg

Așa cum îți spuneam și în articolul precedent, industria textilă este una dintre cele mai poluante: folosește cantități enorme de produse natural, în timp ce generează emisii de carbon care amplifică schimbările climatice. Ține, așadar, de fiecare dintre noi să facem un pas către un mediu mai sănătos.

*articol realizat de Dana Iacoban

Scroll to Top