Tu ce respiri? Ștefan Mesaroș ne povestește despre prima ediție a acestui proiect

Distribuie

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

O activitate JCI Cluj care tare ne-a bucurat în această primăvară poartă numele Tu ce respiri? și amprenta colegului nostru, Ștefan Mesaroș.

Înarmat cu gânduri mărețe, pasiune, interes pentru mediul înconjurător, dar și prieteni și parteneri care l-au ajutat în organizarea acestei activități, Ștefan a adunat în jurul său sâmbătă, 13 Aprilie, aproximativ 50 de persoane care au plantat 150 de puieți de stejar roșu în parcul Iuliu Prodan din cartierul Zorilor. Vă invităm să citiți mai jos gândurile împărtășite de Ștefan, căruia îi mulțumim pentru acest scurt interviu și îl felicităm cu drag pentru organizarea acestui eveniment.

Cum ți-a venit ideea acestei acțiuni?

Ca și rezident al orașului Cluj-Napoca, poți sesiza cu ușurință nivelul de poluare al aerului și faptul că în multe locații din zona urbană amenajarea spațiilor verzi mai poate fi îmbunătățită.

De ce să plantăm copaci tocmai într-un parc din Cluj?

Toți cei care trăim în Cluj-Napoca și ne desfășurăm activitățile în zonele urbane înțelegem că parcurile și spațiile verzi sunt importante pentru calitatea aerului pe care îl respirăm. Mai mult decât atât, sunt nenumărate dovezi științifice prin care legătura om-natură este din ce în ce mai mult afectată negativ datorită stilului de viață așa-zis modern și, atunci, de ce să nu contracarăm acest fenomen?

Cum te-ai simțit sâmbătă la plantarea de copaci?

Minunat, mai ales că am fost peste 40 de voluntari și o mare majoritate dintre noi erau copii 🙂 Dar, pentru a răspunde puțin mai profund la această întrebare, aș dori să folosesc un citat care m-a inspirat încă la începuturile acestui proiect: “The one who plants trees, knowing that he will never sit in their shade, has at least started to understand the meaning of life.” Rabindranath Tagore

Consideri că Tu ce respiri? are un scop dincolo de acțiunea ce a avut loc sâmbătă?

Cu siguranță, da! Este foarte frumos ceea ce s-a întâmplat sâmbătă și m-aș bucura enorm ca la următoarele ediții să avem din ce în ce mai mulți participanți împreună cu care să tragem un semnal de alarmă în societate că îmbunătățirea calității aerului pe care îl respirăm zi de zi este un proces de durată. Astfel, aș fi foarte fericit să aflu de evenimente de acest gen care se întâmplă cu recurență anuală în fiecare oraș din România.

Ai ideea de a transforma Tu ce respiri? într-un proiect pe termen lung?

În momentul de față echipa de proiect lucrează deja la ediția cu numărul 2 care, probabil, va fi asemănătoare cu ceea ce am experimentat împreună sâmbătă, 13 Aprilie 2019. Însă, dacă mă gândesc pe un orizont de timp de minim 3-5 ani, văd aceasta inițiativă ca și un stadiu premergător al unor fenomene de voluntariat și nu numai, mult mai ample și complexe, cum ar fi grădinile urbane, de exemplu. Ceea ce mă entuziasmează la maxim!

Ne vedem la următoarea ediție de plantare! 🙂

Scroll to Top