Step Up For Europe – Tinerii lideri de azi trebuie să creeze soluțiile pentru mâine

Distribuie

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

De la Europa secolului XX, cuprinsă de războaie și divizată de ideologii, proiectul politic al Uniunii Europene are ca scop promovarea păcii, a valorilor europene și asigurarea bunăstării cetățenilor săi. În ultimii ani, Europa și spațiul Uniunii Europene s-a confruntat cu diverse provocări de diferite amplitudini, cum ar fi crize economice și financiare, mișcările refugiaților, o neîncredere generală în deciziile politice, precum și faptul că beneficii importante, cum ar fi granițele deschise și dreptul la liberă mișcare, valori comune și libertate economică, au ajuns să fie neapreciate.

Pentru a putea face față cu succes noilor provocări și pentru a putea progresa înspre pace și prosperitate, Europa are nevoie de cetățeni activi, mai ales tineri, care să construiască o identitate comună bazată pe o viziune comună despre viitor. Acum este timpul ca tinerii lideri să facă un pas în față pentru Europa, să își asume implicarea prin acțiuni concrete ce vor modela viitorul continentului.

 

Așa a apărut proiectul Step Up For Europe

 

Step Up For Europe (Mă Implic Pentru Europa) este un proiect inițiat de către JCI Europa ce își propune:

  • Încurajarea implicării tinerilor la nivel politic local, național și european, astfel încât aceștia să devină o voce unitară cu un cuvânt de spus în luarea deciziilor pentru viitor.
  • Mobilizarea tinerilor prin a le pune la dispoziție platforme și forumuri de dezbatere pentru a-și susține pozițiile politice.
  • Promovarea modelului de lucru JCI Active Citizen Framework pe care tinerii îl pot utiliza pentru a genera soluții sustenabile privind viitorul Europei.

 

Mergi la vot!

 

Una dintre cele mai importante acțiuni de anul acesta este conștientizarea rolului și importanței votului în rândul tinerilor. În acest sens se derulează diverse activități de promovare a importanței votului și de încurajare a mersului la vot, mai ales în perspectiva alegerilor europarlamentare din 26 Mai 2019, dar nu numai – exercitarea dreptului de vot fiind extrem de importantă și la alegerile locale și naționale, având scopul de a influența procesele de luare a deciziilor politice.
 

De la Est la Vest: Caravana Step Up For Europe

 
Una dintre cele mai de impact activități derulate până în prezent a fost Caravana Step Up For Europe care s-a derulat între 29 Martie – 15 Aprilie în 12 orașe din 12 țări, printre care și Timișoara, România unde a ajuns în 3 Aprilie.

Scopul turului de-a lungul Europei a fost de a reuni tineri cetățeni activi din diferite orașe pentru a-i încuraja să adere la mesajul Step Up For Europe, pentru a-i mobiliza să participe la procesele politice de luare a deciziilor, de a-i încuraja să facă un pas în față, să își susțină opiniile, și pentru a discuta cu ei soluții pentru un viitor mai bun.

În fiecare dintre aceste orașe s-au desfășurat o serie de evenimente, precum interviuri, sesiuni interactive, dezbateri. Toate acestea au adunat diferite perspective, dorințe, viziuni, angajamente personale sau așteptări ale tinerilor cetățeni europeni, creând într-un final o voce unită ce vrea să se facă auzită.
 

Caravana s-a oprit la un… festival!

 
Mai exact, la Democracy Alive Festival ce a avut loc între 11-13 Aprilie în Insula Texel, Olanda, și care a adunat în același loc persoane cu rol decident, ONG-uri, reprezentanți politici, persoane din mediul de afaceri, sindicate, lideri de opinie, activiști și, cel mai important, mii de cetățenii, pentru a celebra democrația europeană.

Acest festival încurajează angajamentul civic și crește interesul față de democrația europeană, prin discuții, dezbateri, workshop-uri și alte activități similare, fiind gândit ca un eveniment ce creează spațiul pentru ca cetățenii, diferiți stakeholderi și reprezentanții aleși de noi să înceapă un dialog despre prosperitate, mediu înconjurător, oportunități pentru tineri, drepturile omului, oportunități de muncă, legislație sau alte teme majore, reclădind astfel încrederea și optimismul față de proiectul European.
 

Ce facem în Cluj și în România?

 
Împreună cu colegii JCI din mai multe orașe din țară și cu sprijinul JCI România, JCI Cluj a adus proiectul Step Up For Europe și la noi în țară. Suntem prezenți în mediul online, poți urmări noutățile pe pagina Facebook JCI Cluj, pe pagina evenimentului Votează alături de JCI pe 26 mai 2019!. De asemenea, în Cluj vom organiza în luna Mai o serie de evenimente pentru studenți și liceeni, dar rămâi aproape pentru că vom reveni cu mai multe detalii!

_________________________

#MăImplicPentruEuropa  #DeDataAstaVotez  #AlegeriEuroparlamentare2019  #EUvotez  #StepUp4Europe  #SU4E  #EUelections2019 #ThisTimeImVoting  #IChooseEurope  #SU4ERoadShow2019  #DemFest  #JCI  #JCICluj  #JCIRomania  #JCIEurope

Scroll to Top