JCI Cluj for Ukraine. Cum se simte experiența de voluntar la hub-ul dedicat micuților refugiați

La un an de la izbucnirea războiului din Ucraina, JCI Cluj trage linie și se uită la ajutorul adus semenilor din țara vecină. Leadership-ul vine la pachet cu acțiuni de impact mai ales în momente de criză. Eforturile voluntarilor nu au fost deloc puține, însă bucuria din ochii unor copii care au primit sprijin în cele mai grele momente din viața lor a făcut fiecare efort să merite cu vârf și îndesat.

Distribuie

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Pentru cei care vor să schimbe în bine lumea din jurul lor, nu prea există momente de pauză. La câteva săptămâni după începerea războiului, voluntarii JCI Cluj au simțit că e datoria lor să îi ajute pe cei aflați în nevoie. Și cum educația e un pilon extrem de important, am decis să ajutăm micuții refugiați ucraineni exact în această direcție. În mai 2022, JCI Cluj a reușit să inaugureze un hub dedicat copiilor ucraineni – în spațiul oferit de către Biblioteca Județeană Octavian Goga în cartierul Zorilor. Un loc unde ei să poată învăța și să se poată juca în siguranță, departe de teama sunetelor de arme, a sirenelor și a plânsetelor. 

Din mai și până acum, fiecare zi a adus zâmbete în micul spațiu amenajat de către JCI Cluj. Nu doar bucuria copiilor a fost mare, ci și cea a voluntarilor – acei oameni care își dedică fiecare clipă pentru a face bine în jurul lor. Experiența a fost unică pentru fiecare în parte.
Una din cele mai satisfăcătoare experiențe în voluntariat a fost predatarea orei de TIC (tehnologia informației și a comunicării) copiilor de la HUB. Împreună cu colega mea Alexandra am încercat să creăm un plan de predare care să se plieze pe fiecare copil indiferent de vârstă, și care să rezolve și bariera limbajului. A fost o adevărată provocare însă cei mici au fost foarte receptivi și dornici să învețe. Aceste ore ne-au oferit o bucurie enormă, deoarece am simțit că putem să fim cu adevărat de ajutor, oferindu-le copiilor nu doar informații utile ci și o rutină care să îi ajute să aibe o viață cât mai firească”, mărturisește Ioana Lazar – voluntar JCI.
Pentru voluntari, fiecare activitate derulată la hub e o adevărată provocare. Însă atunci când recompensele sunt pe măsură, adică bucuria din ochii celor mici e nemărginită, fiecare faptă e răsplătită.
“Lucrul cu copilașii a fost un mountain rousse de emoții. La început mulți dintre ei erau speriați, greu abordabili, ca mai apoi să devină receptivi și prietenoși pe măsură ce se cunoșteau între ei și se familiarizau cu noi. Iar eu le-am admirat reziliența și capacitatea de a se adapta. Pentru mine experiența de la Hub a fost revelatoare, mi-am dat seama cum pași mici înseamnă schimbare, și posibilitatea schimbării îmi dă șansă de a visa la o societate care poate fi modelată în acord cu binele comun. Prin desfășurarea de activități la Hub, am putut să mă angajez într-o muncă semnificativă care mi-a permis să fiu martoră la impactul pozitiv al eforturilor pe care alături de colegii mei le-am direcționat către acest proiect”, spune Georgiana Aruștei.
În ajutor ne-au venit oameni de pretutindeni: clujeni care au văzut anunțurile noastre, voluntari dedicați din alte organizații, dar și ucraineni care au vrut să ajute, așa cum pot. Ne-au fost alături Royal Rangers, de exemplu, care au adus activități interesante, care i-au captivat pe cei mici și i-au făcut să îndrăgească fascinanta lume a cercetașilor. Am avut alături și psihologi pricepuți (Dana Revnic, Adriana Zelmer si Ioana Alina), care prin jocuri și cu multă răbdare au reușit să se apropie de copii, să îi liniștească și să îi facă să fie mai comunicativi.
Din octombrie ne este alături și Daria, o tânără nevoită să fugă din calea războiului la doar 20 de ani. Deși nu i-a fost ușor să se acomodeze în comunitatea clujeană, fiind departe de părinții și prietenii care au rămas acasă, tânăra a rezonat de îndată cu proiectul și de atunci își petrece fiecare zi derulând un program de after school cu micuții ucraineni.  Daria  ne povestește emoționată:
Îmi place să lucrez cu copiii. Îmi place să văd zâmbetele lor și emoțiile sincere de fericire după orele noastre, de asemenea, este foarte plăcut să văd părinți recunoscători, ne ajută să înțelegem că mergem în direcția bună. De obicei ne jucăm, învățăm ceva nou și doar vorbim, acest lucru este foarte important într-o perioadă atât de dificilă pentru noi, ucrainenii în general, și cu atât mai mult pentru copii. În timpul jocurilor, copiii distrag atenția de la evenimentele care au loc în țara noastră și în forma de joc învățăm limba engleză care va fi de ajutor copiilor pe viitor. Simt că fac ceva util și aduc beneficii națiunii mele, și anume copiilor, ca viitor al țării noastre. Simt pe umerii mei o sarcină responsabilă de a ajuta copiii să se adapteze și de a le face șederea aici mai plăcută și mai puțin stresantă.
Hub-ul a fost realizat cu ajutorul colegilor din JCI Basel și din fondurile strânse în cadrul proiectului ReClothing. Iar susținerea activităților se face cu fonduri strânse tot în cadrul ReClothing, precum și cu bani primiți prin programul național Borderless.
****
Dă vestea mai departe! Spațiul de la Biblioteca din Zorilor poate primi copilași în fiecare zi între orele 8-20, iar de la orele 15:30 sunt organizate activități tip aftershool, precum și workshop-uri sau seri de film. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să ne contactați.
****
Hai în JCI!
Dacă rezonezi cu activitățile desfășurate de noi și vrei să te implici, haide alături de noi în JCI Cluj iar împreună vom încerca să facem în continuare lumea din jurul nostru mai bună.
Completează acest formular și vino în JCI.
Scroll to Top