JCI Talks | Diana Buluga – de pe scenă, în comunitate

Diana Buluga marchează în cei zece ani de carieră numeroase roluri, pe scena care îi dă posibilitatea să jongleze cu emoțiile. Însă tânăra duce emoțiile și în afara sălii de spectacole, ba chiar le multiplică, în cadrul unor proiecte dedicate comunității.

Distribuie

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

JCI Cluj aduce în fața comunității tineri cu rezultate remarcabile – oameni speciali, merituoși, cu inițiative în domenii cât mai diverse, care aduc într-adevăr o schimbare pozitivă în societate.

Diana Buluga marchează în cei zece ani de carieră numeroase roluri, pe scena care îi dă posibilitatea să jongleze cu emoțiile. Însă tânăra duce emoțiile și în afara sălii de spectacole, ba chiar le multiplică, în cadrul unor proiecte dedicate comunității: transformă arta în terapie pentru pacienții din spitale, se implică în educarea și dezvoltarea elevilor și caută soluții pentru grupurile vulnerabile. Diana a fondat organizația Create.Act.Enjoy.

Ea este una dintre cei 10 finaliști TOYP – Ten Oustanding Young Persons 2020, un proiect prin care JCI promovează și premiază tineri cu rezultate deosebite – oameni speciali, merituoși, cu inițiative în domenii cât mai diverse.

Alături de o o echipă întreagă, Diana duce zâmbete în spitale. În fiecare an proiectul “Terapie prin artă” ajunge în cele mai mari instituții medicale din Cluj (și nu numai) și reușește să schimbe starea bolnavilor din saloane.

JCI Cluj: Care este energia unei vizite în spital?

D.B. E foarte greu de pus în cuvinte. E foarte mult entuziasm, multă emoție, pentru echipă e și un soi de adrenalină pentru că actorii fac un tur de forță de câteva ore. Eu cred foarte tare în întâlniri între oameni, iar în cadrul acestui proiect oamenii se întâlnesc. E foarte emoționant să vezi atâția ani la rând cum cadrele medicale, alături de pacienți, lucrează la un atelier handmade sau momente în care bolnavii se implică în jocul artistic și devin ei actori, preiau “scena”. E mare lucru să vezi asta într-un cadru neconvențional și apoi e partea aceea în care vezi real efectele pe care arta le produce pentru ei.

JCI Cluj: Cum ai ajuns aproape de voluntariat și ce ți-au adus toate aceste acțiuni?

D.B.: Mai aproape de voluntariat m-a adus faptul că Create-ul (n.r. Create.Act.Enjoy, organizația pe care a fondat-o) se concentrează mult pe proiecte sociale. Noi am început ca o companie independentă de teatru și film, după care am descoperit latura asta a intervențiilor sociale și am transformat-o în cea de bază, reprezentativă pentru noi. Cred că ține foarte mult de efectele pe care le-am observat și aici aș include, în afara proiectelor din spitale, și pe cele din domeniul educației. Pentru mine, asta valorează enorm – faptul că văd efectele, văd o schimbare, o transformare. De câțiva ani încoace simt tot mai mult dorința de a pune umărul, prin meseria mea, la a schimba și a îmbunătăți lucruri în comunitatea din care fac parte. Iar ce mi-a adus la schimb? Mi-a adus enorm…de la faptul că mă perfecționez și învăț constant din proiecte, apoi iarăși întâlnirea cu oamenii și îmi place și felul în care ne influențăm unii pe alții – dinamica și chimia.   

JCI Cluj: Dar către actorie? Ce te-a “împins” spre acest domeniu?

D.B.: Eu când eram mică îmi doream să fiu spion. În special pentru că în mintea mea de copil spionii erau cei care se transformau, se metamorfozau în funcție de acțiunile sau misiunile pe care le aveau. Am renunțat cumva la idee odată cu vârsta, când am zis că e momentul să mă îndrept spre ceva serios…doar că acel serios nu mai venea. În liceu am intrat în trupa de teatru a școlii pentru că îmi doream și altceva pe lângă ore și atunci m-am îndrăgostit de teatru. Și uite că am găsit și ceea ce îmi doream când visam să ajung spion: șansa de a mă metamorfoza și de a mă juca cu emoțiile și cu personajele.

Interviul integral îl puteți urmări aici:

Fun Facts… dincolo de proiecte:

Între pizza și paste… Diana ar optat întotdeauna pentru pizza. Se vede, bineînțeles, pe scenă mai degrabă decât în public. Actrița preferată e Meryl Streep, iar piesa de teatru favorită “Îngropați-mă pe după plintă” (Bulandra). Dacă ar putea avea o super putere ar vrea să poată să arunce cu empatie în jur, așa cum face Spiderman cu pânza de păianjen.

*Interviu realizat pentru promovarea finaliștilor JCI Cluj din competiția TOYP (noiembrie 2020).

Scroll to Top