JCI Talks | George Jiglău: “Acțiunile de voluntariat ne dau sens”

George Jiglău educă oamenii atât prin orele pe care le are cu studenții, prin activitățile academice în care este implicat la UBB, cât și prin programul social pe care l-a co-fondat ("O masă caldă") și despre care vorbește cu drag în diverse contexte.

Distribuie

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

JCI Cluj aduce în fața comunității tineri cu rezultate remarcabile – oameni speciali, merituoși, cu inițiative în domenii cât mai diverse, care aduc într-adevăr o schimbare pozitivă în societate.

George Jiglău, inițiator al proiectului “O masă caldă”, se numără între tinerii propuși de organizația noastră în finala TOYP – Ten Outstanding Young Persons din 2020, o competiție prin care JCI promovează și premiază astfel de oameni la nivel național și internațional.

George educă oamenii atât prin orele pe care le are cu studenții, prin activitățile academice în care este implicat la UBB, cât și prin programul social pe care l-a co-fondat și despre care vorbește cu drag în diverse contexte: mass-media, Ted Talk, universitate. Vă invităm să descoperim alături de George care sunt “ingredientele” unui proiect de succes, dar și ce mulțumiri ne pot aduce acțiunile de voluntariat.

JCI Cluj: Poți să ne spui care a fost scânteia sau cum ai ajuns să faci voluntariat la început de drum?

G.J: Eu am fost implicat în voluntariat încă de la începutul liceului, deci „O masă caldă” a venit pe un fond firesc. Cele mai multe dintre acțiunile de voluntariat sunt strâns legate de facultate. Am participat în devierse acțiuni care mi-au dat o idee asupra nevoilor care pot fi acoperite prin voluntariat. Sunt lucruri care pot fi acoperite doar așa. Așteptăm multe de la politicieni, și desigur sunt unele lucruri care depind eclusiv de asta și e bine să cunoaștem care decizii depind de politic și care nu trebuie să aibă neapărat legătură cu ei. Sunt, însă, unele nevoi care depind numai de alți oameni. De exemplu, nevoia de hrană într-un oraș precum Cluj-Napoca, pare atipică sau paradoxală, Clujul fiind un oraș mare, foarte bine dezvoltat, dar ea există.  Ne referim la oameni care lucrează și sunt printre noi, dar nu au acces la o masă caldă, căci de aici a și pornit proiectul… nu poți să bați la ușa autorităților și să spui „Nu am ce mânca” sau „Nu am ce să dau familiei mele de mâncare”. Și prin aceste acțiuni pot fi acoperite.

JCI Cluj: Ce crezi că ți-au adus aceste acțiuni de voluntariat care îți sunt atât de dragi?

G.J.: Cred că fiecare are o nevoie de a se simți util. Și pot să zic asta despre mine, că mă simt un om util prin ceea ce fac la nivelul facultății. Iar unele din acțiuni pot fi considerate un fel de voluntariat, căci nu țin de cursuri sau de materiile pe care le facem. Dar am văzut și situații prin care jobul nu acoperă această nevoie. Și cred că acțiunile de voluntariat ne dau sens cumva, iar în ultimă instanță despre asta este vorba: Să avem un motiv pentru care să ne trezim dimineața.

JCI Cluj: Cum crezi că e văzută România în partea asta de implicare activă în comunitate? Unde crezi că mai avem de lucru?

G.J: Pe baza experienței mele, cred că România stă foarte bine. Adică, vin după o experiență de 7 ani în care văd că oamenii chiar se implică. Mereu mă minunez de imaginea asta foarte negativă pe care o avem despre noi – de plângere de milă, că nimeni nu se implică. E fix invers. Lumea e dornică să se implice. Poate că ceea ce nu găsim e acela că nu avem un rost. Locul în care știi că contribui cel mai mult. Poate ce nu găsim noi este cadrul acela în care nu ne găsim un loc. Dar asta nu înseamnă că suntem nepăsători sau ignoranți. În proiectul „O masă caldă” au fost mii de oameni. Noi niciodată nu am dat un call, ci totul a fost organic.

 

Interviul integral îl puteți urmări aici:

Fun Facts… dincolo de proiecte:

Între mâncare românească sau specialități internaționale George le-ar alege pe ambele, „dacă se poate la aceeași masă”. Tot la capitolul bucătărie… crede că are superputerea de a prepara rețete gustoase: „dacă fac mâncare bună și lumea e fericită, sunt cel mai bun”.

Filmul preferat este Crush: „Un film foarte interesant care nu a căpătat foarte multă tracțiune în timp, despre diversitate și cum ne acomodăm cu lucrurile cu care ne întâlnim în viață”. Iar ca actori îi admiră pe Denzel Washington și pe Tom Hanks.

*Interviu realizat pentru promovarea finaliștilor JCI Cluj în competiția TOYP.

 

Scroll to Top